Ripple, xrp
Ripple

Ripple vs SEC rechtszaak: Dit zijn de laatste ontwikkelingen

Ripple, het bedrijf achter XRP, zit nog altijd verwikkeld in een meedogenloze rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Alhoewel het laatste hoofdstuk van de juridische strijd al een tijdje lijkt te zijn ontluikt, is er nog altijd geen zicht wanneer er een definitief punt achter kan worden gezet. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen in de verhitte strijd.

Verwarring megaboete Ripple

Eind 2020 ontvouwde de juridische strijd zich nadat de SEC Ripple had aangeklaagd voor de vermeende verkoop van ongeregistreerde effecten. Het bleek het startschot te zijn voor een jarenlange strijd in de rechtbanken die tot op de dag van vandaag nog voortduurt.

Vorig jaar zomer oordeelde de rechter dat de verkoop van XRP op handelsbeurzen niet onder de federale effectenwetgeving valt. De institutionele verkoop daarentegen wel, en daar eist de toezichthouder een astronomisch bedrag van bijna $2 miljard voor, met een civiele boete van $876,3 miljoen.

Ripple wil daarentegen niet meer dan $10 miljoen betalen, maar vorige maand verwierp de SEC dit tegenvoorstel. Recentelijk verwees Ripple naar de schikking die de SEC had bereikt met Terraform Labs om hun voorstel te rechtvaardigen, maar ook hier lijkt de waakhond niet voor te vallen.

Er ontstond enige verwarring dat de SEC haar eis zou hebben verlaagd naar iets meer dan $100 miljoen. Echter was dit slechts een rekenvoorbeeld van de SEC wat de boete zou zijn volgens Ripple’s logica, wanneer dezelfde berekening als bij de zaak van Terraform Labs zou worden gebruikt.

De standpunten van Ripple en de SEC wat betreft de passende boete liggen dus nog altijd gigantisch ver uit elkaar. Aangezien beide partijen vastberaden lijken te zijn, lijkt de kans op een schikking bijzonder laag.

Analisten verwachten dat de rechter ergens deze zomer wellicht tot een vonnis zal komen. Dit zou veel druk van de ketel kunnen halen voor de XRP koers, indien de uitspraak natuurlijk in de richting van Ripple valt.

Rechtszaak tegen Ripple CEO

Hoe diep Ripple uiteindelijk in de buidel zal moeten tasten is vooralsnog onduidelijk. Recentelijk hebben er zich wel andere ontwikkelingen ontvouwd in de rechtbanken. 

Vorige week kon je namelijk lezen over een nieuwe effectenrechtszaak dat in Californië is ingediend tegen Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple. De eisers beweren dat Garglinhouse in 2017 misleidende uitspraken heeft gedaan tijdens een interview met BNN Bloomberg. Hij zei toen ‘’zeer, zeer positief’’ te zijn over XRP. maar zou in datzelfde jaar miljoenen XRP-tokens op de markt hebben gedumpt.

Het is belangrijk te vermelden dat deze rechtszaak losstaat van de juridische strijd tussen Ripple en de SEC.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Ripple nieuws

Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers
Ripple CEO uit heftige kritiek richting SEC voorzitter Gary Gensler
Crypto analist voorspelt: XRP koers kan naar $17 stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen