Rusland Vlag
Blockchain,

Rusland versnelt inspanningen om de Digitale Roebel te gebruiken om sancties te omzeilen

De Russische Centrale Bank versnelt haar inspanningen om de langverwachte Central Bank Digital Currency (CBDC) te introduceren, een ontwikkeling die mogelijk aardverschuivingen teweeg kan brengen in de mondiale financiële arena.

Noodzaak van initiatief

Hun financiële leiders benadrukken de noodzaak van dit initiatief om de afhankelijkheid van het SWIFT-bankplatform te verminderen, dat het land vatbaar maakte voor internationale sancties. Deze stap zal Rusland in staat stellen om te blijven handelen met buitenlandse financiële instellingen. In 2022 werd Rusland sterk getroffen door sancties vanwege zijn militaire acties in Oekraïne.

Het voorgestelde wetsontwerp staat gepland om mogelijk op 1 januari 2024 van kracht te worden, en het opent de deur voor buitenlandse banken om gebruik te maken van de digitale roebel.

Onafhankelijkheid van SWIFT-systeem aanbieden

Rusland streeft ernaar om grensoverschrijdende betalingen moeiteloos te maken door buitenlandse banken richtlijnen te verschaffen voor de adoptie van digitale RUB-portemonnees, waardoor transacties zonder tussenpersonen kunnen plaatsvinden.

De voornaamste doelstelling van deze maatregel is om Russische bedrijven en financiële instellingen de gewenste onafhankelijkheid van het SWIFT-systeem te bieden.

De beslissing om de afhankelijkheid van SWIFT te verminderen werd voornamelijk ingegeven door sancties, geleid door westerse landen, die in 2022 effectief de Russische financiële sector van het SWIFT-netwerk isoleerden.

Na de invoering van sancties is het voor Russische bedrijven aanzienlijk ingewikkelder geworden om te communiceren met hun internationale klantenbestand. In reactie op deze uitdagingen hebben financiële deskundigen in Rusland gepleit voor de ontwikkeling van een “grensoverschrijdende CBDC,” waarbij de nadruk wordt gelegd op de dringende behoefte aan efficiëntere financiële communicatiekanalen.

Nodige uitdagingen

Niettemin, ondanks de ambitieuze stappen van de Russische Centrale Bank, staat de acceptatie van de digitale roebel voor de nodige uitdagingen. Volgens een recent onderzoek uit augustus 2023 blijkt dat een meerderheid van de Russische bevolking sceptisch staat ten opzichte van de digitale roebel.

Het onderzoek, uitgevoerd door BankInform, wees uit dat slechts 13% van de respondenten van plan was de digitale roebel te gebruiken en het zag als een kans voor vernieuwing. Anderzijds toonde 34% van de respondenten nieuwsgierigheid voor het concept van een ‘nieuwe vorm van de roebel’, maar had geen directe plannen om het digitale token te omarmen.

Desondanks blijft de Centrale Bank vastbesloten om de digitale roebel in ‘echte’ situaties te testen, met de deelname van meer dan vijftien Russische commerciële banken en ook kleine en middelgrote detailhandelaren in het vizier. Dit geeft aan dat de reis naar een digitale financiële revolutie nog in volle gang is.

Het Russische perspectief op Centrale Bank Digital Currencies blijft een onderwerp van aanzienlijke belangstelling. De wereld zal nauwlettend in de gaten houden hoe dit ambitieuze project zich ontwikkelt, aangezien het het potentieel heeft om de internationale financiële wereld zoals we die kennen ingrijpend te hervormen.

Blockchain nieuws

Stronghold Digital Mining overweegt gedeeltelijke verkoop
Innovatieve blockchain-technologie kan Boda Boda Sector in Oost-Afrika transformeren
Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC