rusland
Blockchain

Russische militaire groepen halen $400.000 op in crypto

Russische groepen hebben crypto ingezet om zo honderdduizenden dollars in te zamelen om hun militaire operaties in Oekraïne te steunen.

Pro-Russische groepen verzamelen crypto

Pro-Russische groepen voeren crowdfundingcampagnes en hebben een aanzienlijk bedrag in Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies ingezameld om de Amerikaanse sancties te omzeilen en militaire operaties in het door oorlog verscheurde Oekraïne te ondersteunen. Dit blijkt uit een onderzoek van het blockchain-inlichtingenbureau TRM Labs.

Vorige week hebben we een bedrag van ongeveer $400.000 geïdentificeerd die is opgehaald sinds het begin van de invasie.

– Chris Janczewski

Chris Janczewski is het hoofd van TRM Labs. Eén van die groepen waar het omgaat is volgens Janczewski “Task Force Rusich”. Deze groep wordt door het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën beschreven als een “neo-nazi militaire groep”.

“Task Force Rusich”, die wordt beschuldigd van het plegen van vreselijke wreedheden tegen Oekraïners, werd vorige maand gesanctioneerd door de OFAC. TRM Labs ontdekte dat deze groep geld wilde inzamelen om onder andere warmtebeeldapparatuur en radio’s aan te schaffen.

Romanov Light and The Novorossia Aid Coordinating Center

Het rapport belicht ook Romanov Light, een Telegram-kanaal, dat meer dan $74.000 aan crypto heeft opgehaald voor Special Rapid Response Unit (“SOBR”). Dit is een elite Special Forces-eenheid in het Russische leger. Met dit geld kochten ze onder andere gevechts- en overlevingsuitrusting.

Een andere pro-Russische groep die zich tot cryptocurrencies wendde om geld in te zamelen, is “The Novorossia Aid Coordinating Center”, dat volgens het rapport ongeveer $21.000 ophaalde. Dit deed het voornamelijk in Bitcoin, waar het vervolgens drones mee kocht.

TRM Labs suggereerde dat het waarschijnlijk was dat meerdere Telegram-kanalen fondsen werven om de Russische invasie van Oekraïne te steunen.

Het gebruik van crypto om sancties te omzeilen

Uit het onderzoek bleek ook dat de groepen gecodeerde berichten-apps zoals Telegram gebruiken. Dit doen ze om manieren te vinden voor het verzenden van cryptocurrencies. Deze verzonden crypto wordt op een later omgezet in fiat.

Ze gebruiken naar alle waarschijnlijkheid niet-conforme exchanges om die fondsen in fiat te stoppen.

– Ari Redbord, hoofd juridische en overheidszaken bij TRM Labs.

Hoewel de hoeveelheid geld die door pro-Russische groepen is opgehaald misschien onbeduidend lijkt in vergelijking met de miljoenen dollars aan crypto donaties die Oekraïne sinds het begin van de oorlog heeft ontvangen, denkt Janczewski dat het een indicatie is van waar het naartoe zou kunnen gaan.

Natuurlijk zie je een groter aantal dollars in het traditionele fiat-banksysteem, maar naarmate de sancties voor verschillende groepen worden aangescherpt, kunnen ze die traditionele financiële systemen ontvluchten. Cryptocurrencies is zeker een weg die ze kunnen bewandelen.

– Janczewski

Blockchain nieuws

Jonge Amerikanen geven voorkeur aan cryptocurrencies boven aandelen
ZachXBT weigert hulp aan beleggers van gestopte Memecoin
Russen handelen voor miljarden in crypto: wat moeten we daarvan vinden?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?