Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Russische roebel daalde vandaag met 26% naar een nieuw dieptepunt. Dit vanwege Amerikaanse sancties op de olie-export uit Rusland.
Eén Bitcoin was zojuist zelfs even meer dan 5 miljoen roebel waard. Daarmee is de roebel de afgelopen maand bijna 60% gedaald ten opzichte van de Bitcoin.
De nieuwste sancties van het Westen hebben betrekking tot de Russische olie. De Verenigde Staten, Europa en hun bondgenoten hebben in februari verschillende Russische banken geblokkeerd voor het SWIFT betalingsnetwerk. Daarnaast hebben ze de Russische overzeese tegoeden bevroren. Hierdoor is Rusland zijn buitenlandse valuta bezittingen kwijtgeraakt.
De stap om olie te blokkeren zal deze trend versterken en zal meer druk uitoefenen op de Russische economie. Volgens gegevens van het Observatory of Economic Complexity bestaat 50% van de totale Russische export uit olie. De roebel, die al een negatief prijsrecord had behaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, daalde maandag nog verder.
De Russische Centrale Bank heeft snel gehandeld om de economie te beschermen. Het heeft de rente meer dan verdubbeld tot 20%. Echter zei de Russische bank dat de economische situatie akelig blijft. Recente sancties hebben er toe geleid dat verschillende internationale bedrijven hun Russische activiteiten hebben opgeschort.
Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.
Nu de roebel prijs blijft dalen is het niet zo gek dat de crypto handelsvolumes in Rusland de laatste twee weken enorm zijn gestegen. De ‘gewone’ burgers zijn bang veel koopkracht te verliezen door roebels vast te houden. Mede daarom kopen de Russen massaal Bitcoins en Tether.
On February 28th, Ruble-denominated #Tether volume broke all time highs.
— Kaiko (@KaikoData) March 2, 2022
The majority of this volume is concentrated on Binance, which recently announced they would not block Russian accounts. pic.twitter.com/lDuQaEGAyA
In tegenstelling tot de sancties van de grote betalingsdiensten Visa en Mastercard, zijn de meeste grote crypto exchanges nog steeds actief in Rusland. Onlangs zei Brian Armstrong, CEO van Coinbase, dat veel Russen crypto gebruiken vanwege de volatiliteit van de roebel. Daarnaast speelt de beperkte toegang tot buitenlandse markten ook een grote rol in dit besluit. Armstrong zei ook dat er weinig risico is dat Rusland crypto gaat gebruiken om sancties te vermijden, wat een grote zorg was voor westerse wetgevers.