rechter amerika
Exchange

Sam Bankman-Fried gaat naar verwachting ‘onschuldig’ pleiten

De oprichter en voormalig CEO van de gevallen cryptocurrency exchange FTX zal naar verluidt onschuldig pleiten voor 8 beschuldigingen van fraude door de Amerikaanse autoriteiten.

Bankman-Fried ontkent beschuldigingen

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried zal naar verwachting volgende week een pleidooi van “niet schuldig” indienen. Hij wordt geconfronteerd met acht federale aanklachten in verband met de ondergang van zijn crypto-exchange.

Er wordt verwacht dat hij op 3 januari persoonlijk zijn pleidooi voor onschuldig zal houden in Manhattan.

FTX stortte in november in na een sell off van zijn FTT-token en een liquiditeitscrisis op de exchange, die beroemdheden als Tom Brady en Larry David had gebruikt om zijn imago te versterken.

De exchange had naar verluidt handelsfirma Alameda Research, ook opgericht door Bankman-Fried, in staat gesteld om ruime liquiditeit aan te boren met “geheime vrijstellingen” van liquidatieregels.

Alameda zou naar verluidt miljarden dollars aan FTX-klantfondsen hebben gebruikt om gaten in zijn eigen balans te dichten na de ondergang van Terra afgelopen zomer.

In verschillende interviews na de ineenstorting gaf Bankman-Fried de schuld van de liquiditeitscrisis aan fouten en wanbeheer, maar ontkende hij willens en wetens de wet te overtreden of investeerders te misleiden.

“Nooit in mijn carrière heb ik zo’n volledig falen van bedrijfscontroles en zo’n volledige afwezigheid van betrouwbare financiële informatie gezien als hier”, schreef de nieuwe FTX-CEO John J. Ray III in een faillissementsaanvraag in november.

Beschuldigingen van fraude

Bankman-Fried werd uiteindelijk eerder deze maand gearresteerd op de Bahama’s, waar FTX was gevestigd. Daarna werd hij door Amerikaanse aanklagers beschuldigd van acht gevallen van fraude.

Hij werd beschuldigd van het volgende: samenzwering om telefraude te plegen bij klanten; bedrog op klanten; samenzwering om draadfraude te plegen bij geldschieters; draadfraude bij kredietverstrekkers; samenzwering om grondstoffenfraude te plegen; samenzwering om effectenfraude te plegen; samenzwering om witwassen te plegen; en samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen en de campagnefinancieringswetten te schenden.

Hij wordt ook geconfronteerd met aanklachten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en een rechtszaak van de Commodity Futures Trading Commission (CTFC), die ook FTX en Alameda noemt.

Bankman-Fried werd vorige week uitgeleverd aan de Verenigde Staten en vrijgelaten in hechtenis van zijn ouders op basis van een borgsom van $250 (€233) miljoen.

Exchange nieuws

Coinbase lanceert mega advertentiecampagne tijdens NBA-play-offs
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Filipijnse toezichthouder eist dat Apple en Google Binance uit hun app-stores halen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?