Regulatie Nieuws

Sam Bankman-Fried is bereid om te getuigen tijdens hoorzitting van Amerikaanse Senaat

Sam Bankman-Fried (SBF), voormalig CEO van FTX, heeft laten weten dat hij bereid is om te getuigen tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat. Deze hoorzitting gaat over de ineenstorting van de crypto-exchange FTX.

Gemiste deadline

In eerste instantie miste SBF de deadline om te reageren op het verzoek van de Senaatsbankcommissie. Dit verzoek ging erover dat ze graag wouden dat SBF zou verschijnen om te getuigen tijdens een hoorzitting over het faillissement van FTX. Alhoewel de mogelijkheid van een dagvaarding door het congres op tafel lag, heeft de belegerde voormalige CEO zichzelf aangeboden in een reeks tweets die op 9 december zijn gepubliceerd.

SBF reageerde op een reeks van Tweets van congreslid Maxine Waters, de voorzitter van de Financial Services Committee. Zij beweerde dat zijn recente interviews met een aantal mediahuizen het bewijs leverden dat hij voldoende informatie had voor een getuigenis. SBF zelf gaf aan dat hij nog geen toegang had tot een groot deel van zijn data.

Ruim miljoen gebruikers getroffen

De crash van FTX heeft ruim een miljoen mensen wereldwijd getroffen. SBF werd dan ook door meerdere personen bijna gesmeekt om te getuigen, gezien het feit dat zijn kennis zeer betekenisvol kan zijn voor congresleden en cruciaal kan zijn voor het Amerikaanse volk, aldus Maxine Waters. Waters plaatste hier ook een bericht over op Twitter.

SBF’s reactie kwam 4 dagen na het verzoek van Waters. Het voormalige hoofd van FTX en Alameda Research zei dat hij beperkt zou zijn in zijn vermogen om antwoorden te geven, daarbij verwijzend naar een gebrek aan toegang tot professionele en persoonlijke gegevens. Hij voegde hieraan toe dat hij op zoek zou gaan naar informatie en inzichten over de solvabiliteit van FTX.US en Amerikaanse klanten, mogelijke manieren om ‘internationale waarde terug te geven aan gebruikers’, wat leidde tot de ineenstorting van de beurs en zijn ‘eigen tekortkomingen’.

SBF vangt kritiek van crypto-community op

SBF heeft in feite het overgrote deel van de kritiek van de bredere crypto-community over het faillissement opgevangen. In eerste instantie probeerde SBF alle FTX-gebruikers gerust te stellen door zijn tekortkomingen in zijn bedrijfsvoering te benadrukken. In een poging om meer sympathie op te wekken zei hij als slot onder andere het volgende:

Ik had mezelf gezien als een model-CEO die niet lui of afstandelijk zou worden. Dat maakte het des te destructiever toen ik dat deed.

Regulatie nieuws

Italië blokkeert ChatGPT en onderzoekt vermoedelijke overtredingen
India incasseert meer dan $19,2 miljoen aan cryptobelastingen in het fiscale jaar 2023
Thaise SEC wil de beperkingen op Initial Coin Offerings opheffen
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden