Sam Bankman Fried (SBF)
Regulatie

Sam Bankman-Fried: van miljardair naar rijstboer

Sam Bankman-Fried, mede-oprichter van FTX, gaf zijn eerste media-interview sinds hij achter slot en grendel zit. Hij vertelt dat hij “goed is geworden in het faken” dat het goed met hem gaat. Handelen zit blijkbaar in zijn bloed, want in de gevangenis is Bankman-Fried begonnen met de handel in rijst.

Van Wall Street naar cel, van miljardair naar rijstboer

Tijdens zijn eerste persoonlijke gesprek met de media sinds zijn opsluiting in het Metropolitan Detention Center (MDC) in Brooklyn in augustus 2023, sprak Bankman-Fried met William Cohan van Puck News. Het interview werd gepubliceerd op 9 mei en Bankman-Fried’s moeder Barbara Fried was betrokken bij de organisatie ervan.

Het voormalige hoofd van FTX krijgt veganistische maaltijden die volgens medegevangenen “letterlijk naar stront ruiken.” Daarom leeft hij op bonen en rijst – dat laatste is ” één van de gangbare ruilmiddelen geworden binnen de muren van MDC.”

De voormalig werknemer van handelshuis Jane Street Capital en mede-oprichter van handelsbedrijf Alameda Research grapte naar verluidt over hoe de arbitragemogelijkheden in de gevangenis veel beter zijn dan in zijn vorige leven als high-frequency trader.

Bankman-Fried was “aanmerkelijk dunner” geworden, zo’n 11 kilo lichter, en was “minder mollig, minder manisch, minder wiebelig,” zonder wallen onder zijn ogen, zo meldt Puck.

Hij keek Cohan “vrijwel de hele tijd” aan tijdens het interview, iets wat hij “vóór zijn arrestatie zelden deed,” maar de opgesloten oprichter gaf toe dat hij “goed is geworden in het faken” dat het goed met hem gaat.

Bankman-Fried zit samen met 35 andere mannelijke gedetineerden – waarvan naar verluidt de helft moordenaars zijn die samenwerken met de overheid – in een grote open slaapzaalachtige kamer in een deel van de MDC dat voornamelijk bedoeld is voor vrouwelijke gedetineerden.

Hij verveelt zich naar verluidt enorm met slechts vier tv’s en een tablet zonder internetverbinding om zich mee te vermaken. Hij gebruikt de tablet om spelletjes te spelen.

Hij maakt zich geen zorgen over zijn veiligheid, maar slaapt slecht omdat andere gedetineerden hem wakker maken met vragen over zijn zakken rijst die ze willen gebruiken om te ruilen.

SBF vindt zichzelf de “zondebok”

Afgelopen maand liet Bankman-Fried weten dat hij in beroep gaat tegen zijn veroordeling voor fraude en witwassen, iets wat zijn advocaten al zeiden te zullen doen toen hij in november schuldig werd bevonden. Hij spreekt “bijna elke doordeweekse dag zo’n uur” met zijn nieuwe advocaat en zijn goedgekeurde voorgeschreven medicatie zorgt ervoor dat hij “helder kan denken,” aldus Cohan.

De voormalige beursexploitant vertelde Cohan dat hij “werd opgezet om de zondebok te zijn” voor de ineenstorting van FTX. Hij beweerde dat zijn enige misstap nalatigheid was, waardoor FTX kwetsbaar werd voor “een bankrun en de slinkse acties van zijn concurrenten.” Hij voegde toe dat een redelijke straf civiel zou zijn, geen strafrechtelijke sancties.

Cohan merkte op dat Bankman-Fried “nog steeds niet gelooft dat hij een misdrijf heeft gepleegd” en zichzelf afschildert als een onschuldige deelnemer die niet voldoende met aanklagers kon onderhandelen. Hij was ook “niet bepaald verontschuldigend” over de ongeveer $8 miljard aan klantengelden die verloren gingen.

Bankman-Fried beweert dat het legertje advocaten waaraan hij FTX overdroeg, hem verantwoordelijk stelden voor de ineenstorting van het bedrijf. De voormalige CEO geloofde dat als hij aan het roer van FTX was gebleven, het bedrijf niet failliet was gegaan, maar een bloeiend bedrijf ter waarde van $80 miljard zou zijn geworden.

In zijn verdediging zei hij dat hij beter had kunnen zoeken naar een ander dan zijn ex-vriendin Caroline Ellison om Alameda te leiden. Dit nadat zijn advocaten hem ervan hadden overtuigd dat het een belangenconflict was om zowel de handelsmarkt FTX als Alameda te runnen. Hij had, zo zei hij, ofwel naar zijn advocaten moeten luisteren en iemand anders moeten zoeken, óf ze gewoon negeren en beide bedrijven blijven runnen.

Bankman-Fried heeft gevraagd om in de MDC te blijven totdat hij in juli in beroep gaat. Hij kan echter op elk moment worden overgeplaatst naar een gevangenis dichter bij zijn ouders – aan de andere kant van het land in Californië. Als dat gebeurt, zal hij naar verluidt met een gevangenisbus worden vervoerd, wat wel vier maanden kan duren terwijl deze door de Verenigde Staten reist en onderweg gevangenen oppikt en afzet.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?