Bitcoin Nieuws

Bitcoin Nieuws

Satoshi Nakamoto’s Bitcoin-whitepaper is nu 13 jaar oud

De iconische whitepaper over Bitcoin (BTC) viert zijn dertienjarig bestaan als financiële disruptie. Het werd voor het eerst gepubliceerd op 31 oktober 2008. Dit werd toen gedaan door een anoniem persoon of entiteit met de naam Satoshi Nakamoto.


Meest winstgevende investering van het internettijdperk

De whitepaper, getiteld Bitcoin: ‘A Peer-to-Peer Electronic Cash System’, voorzag de behoefte aan een peer-to-peer (p2p) online betalingssysteem. Dit systeem is zelfbesturend, veilig en beperkt in hoeveelheid is. Het BTC-netwerk werd gelanceerd op 03 januari 2009, met destijds een prijs van 0,0008 dollar per Bitcoin.

Aanvankelijk werd Bitcoin door traditionele financiële instellingen als een grote bedreiging gezien. Maar dertien jaar aan steun van de wereldwijde gemeenschap en een groeiende gebruikersbasis veranderde dit. Bitcoin werd tot één van de meest winstgevende investeringen voor het internettijdperk gemaakt. Hedendaags heeft Bitcoin een handelswaarde van meer dan $60.000. Dit betekent een geleidelijke waardestijging van 7.749.999.900% sinds de lancering ervan.


Voorkomen van dubbel spenderen

In de whitepaper over Bitcoin wordt een oplossing voorgesteld om dubbel spenderen te voorkomen zonder het risico van vertrouwen in een derde partij. Hiervoor wordt het gebruik van “eerlijke” nodes genoemd. Deze nodes bevestigen transacties door de slechte actoren te overmeesteren in termen van ruwe kracht van computers met een centrale verwerkingseenheid (CPU).

Interessant genoeg staan er in de whitepaper over Bitcoin 15 “eerlijke” en één “oneerlijke” knooppunt vermeld. Hiermee wordt de behoefte aan eerlijke knooppunten verklaard om de geloofwaardigheid van elke transactie te garanderen. In de woorden van Satoshi Nakamoto:

“Wij hebben een systeem voorgesteld voor elektronische transacties zonder te vertrouwen. Eerlijke nodes stemmen met hun CPU-kracht, door hyn acceptatie van geldige blokken uit te drukken door aan de uitbreiding ervan te werken en ongeldige blokken te verwerpen door te weigeren eraan te werken.”

De Bitcoin-blockchain heeft bloknummer 707542 gemined, wat een mine-beloning van 6,25000000 BTC opleverde. Nu het Bitcoin-ecosysteem langzaam zijn hard cap of maximale voorraad van 21 miljoen BTC nadert, zal de ontwikkelaarsgemeenschap de bestaande regels moeten aanpassen om de miners die Bitcoin-transacties bevestigen op de blockchain te stimuleren. De whitepaper meldt hierover het volgende:

“Alle benodigde regels en stimuleringsmaatregelen kunnen met dit consensusmechanisme worden afgedwongen.”


Wettig betaalmiddel en vertrouwen van Musk

Ondanks de voortdurende weerstand van vele regeringen en autoriteiten zoals China, markeert dit jaar het begin van de erfenis van Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador. Het langetermijneffect van Bitcoin op de opgeblazen economie van El Salvador zal bepalend zijn voor de mainstreaming van het activum in andere rechtsgebieden.

Het succes van Bitcoin en de crypto-ecosystemen als levensvatbare investeringen blijven investeerders uit alle lagen van de bevolking aantrekken. De rijkste man ter wereld, Elon Musk, toonde onlangs steun voor cryptocurrencies. DIt deed de CEO van Tesla op de Code Conference in Californië:

“Het is niet mogelijk om, denk ik, crypto te vernietigen. Maar het is wel mogelijk voor overheden om de opmars ervan te vertragen.”

Musk gelooft ook dat “cryptocurrency fundamenteel gericht is op het verminderen van de macht van een gecentraliseerde overheid,” wat een van de belangrijkste redenen kan zijn voor de trage mainstream adoptiegraad van Bitcoin. Musk is tevens zeer invloedrijk geweest in het beïnvloeden van de marktprijs van andere cryptocurrencies zoals Dogecoin (DOGE).

Bitcoin nieuws

Bitcoin stagneert rond $24K en dogecoin koers schiet omhoog Bitcoin stagneert rond $24K en dogecoin koers schiet omhoog
Bitcoin-miners houden nu ongeveer 27% minder Bitcoin vast Bitcoin-miners houden nu ongeveer 27% minder Bitcoin vast
Bitcoin miner Bitfarms maakt $142 miljoen verlies, maar aandeel stijgt met 8,5% Bitcoin miner Bitfarms maakt $142 miljoen verlies, maar aandeel stijgt met 8,5%
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge
Cardano bereikt belangrijke mijlpaal nu Vasil-tests de laatste fasen ingaan Cardano bereikt belangrijke mijlpaal nu Vasil-tests de laatste fasen ingaan
Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten