Exchange Nieuws

SBF mag geen online chattools meer gebruiken onder nieuwe borgtochtovereenkomst

Het verhaal van de oprichter van de failliete crypto-exchange FTX Sam Bankman-Fried (SBF) blijft zich ontvouwen terwijl advocaten en de rechtbank blijven discussiëren over de borgtochtvoorwaarden van SBF.

Voorwaarden moeten nog worden goedgekeurd

SBF-advocaten hebben naar verluidt een nieuwe overeenkomst bereikt met de Amerikaanse aanklagers om Bankman-Fried thuis te laten blijven, zij het onder beperkende voorwaarden voor het gebruik van sommige elektronische apparaten en apps.

Het rapport afkomstig van Reuters meldt dat de advocaten deze nieuwe voorwaarden hebben bereikt op 27 maart nadat een rechter had aangegeven dat het nodig zou kunnen zijn om SBF in afwachting van het proces gevangen te zetten. Het is hierbij wel benoemingswaardig dat de nieuwe borgtochtvoorwaarden nog moeten worden goedgekeurd door Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan, die toezicht houdt op de zaak van Bankman-Fried.

Volgens geruchten zal Bankman-Fried onder enkele van de nieuwe voorgestelde voorwaarden geen smartphone met internettoegang mogen gebruiken, behalve voor spraakoproepen en sms-berichten. De overeenkomst vereist verder dat hij een standaardlaptop met beperkte functies en bewakingssoftware gebruikt om zijn activiteit bij te houden, terwijl het gebruik van andere elektronische communicatiemiddelen verboden is.

Pogingen tot getuigenbeïnvloeding

Ook zouden de ouders van SBF maandag ingestemd hebben met beperkte toegang tot hun apparaten en ondertekenden ze beëdigde verklaringen waarin stond dat ze geen verboden elektronische apparaten in huis zouden hebben. Bij een “redelijk vermoeden” van een overtreding moet SBF zijn apparaten ter doorzoeking gaan aanbieden.

Deze nieuwe overeenkomst komt enkele weken nadat rechter Kaplan probeerde SBF te verbieden elektronische apparaten en internet te gebruiken als voorwaarde voor zijn borgtocht. De rechter beweerde dat SBF een “tuin van elektronische apparaten” met internettoegang had in het huis van Joe Bankman en Barbara Fried in Californië en dat er “waarschijnlijke reden” was om aan te nemen dat SBF betrokken was bij pogingen tot getuigenbeïnvloeding.

Kaplan maakte aan het begin van deze maand nog bezwaar tegen een voorstel om bepaalde beperkingen op te leggen aan de telefoon en andere elektronische apparaten van SBF. Hij gaf specifiek aan dat SBF inventief was en manieren kon vinden om de beperkingen te omzeilen. Hiermee zou zo’n opgelegde beperking in de praktijk niets uitvoeren.

Strafrechtelijk proces staat later dit jaar gepland

Het strafrechtelijke proces voor SBF staat gepland voor later dit jaar, op 2 oktober. Dit wegens de strafrechtelijke vervolging van het stelen van miljarden dollars aan FTX-klantenfondsen, gefaciliteerd via zijn Alameda Research hedgefonds. Tevens zou hij grote illegale politieke donaties hebben gedaan.

Hij heeft gepleit niet schuldig te zijn aan in totaal 8 strafzaken. Wanneer je de potentiële straffen waarvoor SBF wordt aangeklaagd bij elkaar optelt, zou hij tot maximaal 115 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Het is echter niet bekend of hij überhaupt schuldig wordt gepleit, en zo ja, of dat ook voor alle aanklachten zal zijn. Het is nog even afwachten wat er in het proces naar voren zal komen.

Exchange nieuws

Rechtszaak van SEC tegen Binance veroorzaakt onzekerheid in de cryptosector
Kraken ondervindt gatewayproblemen: opnames, stortingen zijn vertraagd
BNB meer dan 10 procent onderuit na aanklacht SEC tegen Binance
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen