Regulatie

SEC: Cryptocurrencies hebben geen intrinsieke waarde

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beweert dat cryptocurrency geen intrinsieke waarde bezitten. Volgens de SEC is dat het geval, omdat Bitcoin en andere crypto’s op zichzelf geen winst kunnen genereren. Ergens heeft het daar gelijk in, omdat Bitcoin net als goud een soort grondstof is en geen bedrijf dat winsten genereert.

Tastbare waarde versus crypto-activa

In een motie die vorige week is ingediend tegen Coinbase, de grootste cryptobeurs in de VS qua volume, zegt de toezichthouder dat digitale activa geen echte waarde hebben, omdat ze zelf geen winst kunnen genereren.

“Onroerend goed heeft ‘inherente waarde’, terwijl een crypto-token geen winst zal genereren zonder een ecosysteem dat de vraag stimuleert.”

De SEC verwijst naar de Howey-test, een juridisch criterium dat vaak wordt aangehaald om te bepalen of een transactie telt als een investeringscontract of niet, om zijn punt te helpen bewijzen.

Volgens de Howey-test is een investeringscontract “een contract, transactie of regeling waarbij een persoon zijn geld investeert in een gemeenschappelijke onderneming en ertoe wordt gebracht winst te verwachten uitsluitend door de inspanningen van de promotor of een derde”.

Het standpunt van de SEC

De SEC zegt dat het verkeerd is om te denken dat het nut van sommige activa de analyse verandert. “In het verleden gingen investeringscontracten over de verkoop van fysieke dingen, zoals sinaasappelboomgaarden, bevers, whiskykisten en chinchilla’s, die op zichzelf waardevol waren…”. Volgens de SEC zijn crypto-activa echter anders dan die fysieke activa.

Volgens het standpunt van de SEC, komt het gebrek aan intrinsieke waarde van crypto-activa naar voren als een kenmerk dat hen classificeert als beleggingscontracten en dus onder de jurisdictie van de SEC plaatst.

Als crypto-activa een onderliggende waarde vertegenwoordigen, zoals bijvoorbeeld een notering in een grootboek, dan is deze waarde beschikbaar via het digitale token. Echter, het token zelf, dat simpelweg software is, heeft geen inherente waarde op zichzelf. Het is direct gekoppeld aan de onderliggende waarde, die in het geval van deze crypto-activa het investeringscontract vertegenwoordigt. Zonder toegang tot een dienst of de intellectuele eigendom die deze crypto-activa vertegenwoordigen, zouden ze in wezen waardeloos zijn.

Kortom, investeerders kopen deze activa niet met het doel om een digitale reeks letters en cijfers te bezitten, zoals de SEC argumenteert.

Vorige maand zei Coinbase dat de manier van werken van de SEC een negatieve invloed heeft op de Amerikaanse economie, omdat ze hiermee een veelbelovende technologische ontwikkeling in de weg zitten.

Regulatie nieuws

Oprichter cryptobeurs bekent schuld voor illegale transport van $700 miljoen
Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges
Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Bitcoin koers daalt hard, wat is er aan de hand?
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%