Terraform SEC
Regulatie

SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft bij de districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York een verzoek ingediend voor aanzienlijke financiële sancties tegen Terraform Labs en mede-oprichter Do Kwon. Dit volgt op een eerdere uitspraak in een civiele zaak waarin beiden aansprakelijk werden gesteld.

Mogelijk hoge boete voor Kwon en Terraform

Volgens de indiening van de SEC op 19 april, moeten Kwon en Terraform gezamenlijk ongeveer 4,7 miljard dollar aan kwijtscheldings- en conservatoire rente betalen, evenals een additionele 520 miljoen dollar aan civiele boetes. Van dit bedrag is 420 miljoen dollar voor Terraform en 100 miljoen dollar voor Kwon. Tegenover deze eisen stelde Terraform een maximale civielrechtelijke boete van 3,5 miljoen dollar voor, en Kwon een bedrag van slechts 800.000 dollar.

Daarnaast heeft de SEC voorgesteld om Kwon te verbieden als functionaris of directeur van een effectenuitgever te dienen, en verlangt volledige openbaarmaking van zijn rekeningen en bezittingen. Ook zou Terraform een ‘op gedrag gebaseerd bevel’ moeten krijgen om herhaling van soortgelijk wangedrag te voorkomen, dat leidde tot grootschalige fraude.

De SEC benadrukt in de indiening dat de gedaagden geen berouw hebben getoond en waarschuwt dat zonder adequate maatregelen toekomstige overtredingen waarschijnlijk zijn: “Het Hof zou een ondubbelzinnige boodschap moeten sturen dat dergelijk schaamteloos wangedrag, en de poging om dit te excuseren door het opstellen van nieuwe regels voor de cryptomarkt, onacceptabel is.”

Misleiden van investeerders

Op 5 april bevond een jury Terraform en Kwon aansprakelijk voor het misleiden van investeerders rondom de aanbod en verkoop van TerraUSD (UST), Luna en wLUNA. Een woordvoerder van Terraform gaf toen aan dat het bedrijf de situatie en mogelijke vervolgstappen nauwkeurig overwoog.

Het proces van de SEC vond plaats zonder de aanwezigheid van Kwon, die zich momenteel in Montenegro bevindt waar hij juridische problemen heeft vanwege het gebruik van vervalste reisdocumenten. Hoewel hij is vrijgelaten en binnen Montenegro mag reizen, blijft de kwestie van zijn uitlevering aan de VS of Zuid-Korea open. Kwon kan in beide landen strafrechtelijk worden vervolgd.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten