Ripple, SEC
Regulatie, Ripple

SEC gaat in beroep in Ripple-zaak: XRP koers zakt met 12%

Op 2 oktober heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een beroep ingediend in de rechtszaak tegen Ripple. De toezichthouder wil een eerder vonnis terugdraaien.

Het beroep richt zich op het vonnis van rechter Torres uit 2023. Zij oordeelde dat de secundaire verkopen van Ripple’s XRP-token geen effectenverkopen zijn. De rechter stelde dat XRP niet voldoet aan alle voorwaarden van de Howey-test van de SEC om als investeringscontract te worden gezien.

De advocaat van de verdediging, James Filan, deelde de indiening via X (voorheen Twitter).

Ripple is niet verrast

Stuart Alderoty, juridisch directeur van Ripple, reageerde teleurgesteld op het beroep, maar gaf aan niet verrast te zijn.

“Dit verlengt alleen maar wat al een complete schande is voor de SEC,” zei hij. “De rechtbank heeft de bewering van de SEC dat Ripple roekeloos handelde al afgewezen. Er waren geen beschuldigingen van fraude, en er waren geen slachtoffers of verliezen.”

Alderoty voegde toe dat de SEC doorgaat met “juridische oorlogsvoering tegen de industrie” en dat Ripple overweegt om een kruisberoep in te dienen.

Ripple-CEO Brad Garlinghouse sprak zich op 3 oktober uit via X. Hij stelde dat als SEC-voorzitter Gary Gensler en de toezichthouder rationeel zouden zijn, “ze deze zaak allang hadden laten rusten.”

“Hoewel we zullen blijven vechten zolang dat nodig is, is de status van XRP als niet-effect vandaag de dag de wet – en dat verandert niet, zelfs niet in het licht van dit misplaatste en frustrerende beroep,” voegde Garlinghouse eraan toe.

Politieke reacties

John Deaton, kandidaat voor senator in Massachusetts, mengde zich ook in de discussie via X. Hoewel het ongebruikelijk is dat een kandidaat commentaar geeft op een beroep, maakte Deaton duidelijk dat hij zich niet aan de norm houdt.

“Ik ben geen typische kandidaat. Ik heb honderden pro bono-uren en meer dan $75.000 van mijn eigen geld geïnvesteerd om te vechten tegen de machtsoverschrijdingen en het wangedrag van de SEC,” schreef Deaton.

Vier jaar na het aanspannen van de zaak tegen Ripple hebben SEC-advocaten zich in een andere zaak verontschuldigd voor de suggestie dat tokens zelf effecten zijn, aldus Deaton. Hij voegde toe: “Omdat de SEC een anti-crypto-agenda volgt, zal het opnieuw belastinggeld verspillen. Gary Gensler is een schande.”

XRP koers keldert

Het nieuws heeft geleid tot paniek onder XRP-houders, die hun tokens massaal verkopen. Dit heeft geleid tot een daling van 12% op dezelfde dag.

Op 2 oktober stond de XRP koers boven de $0,60, maar op donderdagochtend zakte de koers tot net onder de $0,53 tijdens de vroege handel in Azië.

XRP bevindt zich momenteel op een dieptepunt van drie weken en staat nog steeds 84% lager dan zijn all-time high van januari 2018, ondanks recente ETF-aanvragen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Ripple nieuws

Bitwise zet cruciale stap richting XRP Spot ETF met officiële SEC-aanvraag
Wat gebeurde er vandaag in crypto? Van dalende koersen tot hoopvol XRP-nieuws
Ripple (XRP) ETF in aantocht? Bitwise zet cruciale eerste stap
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales