Regulatie Nieuws

SEC onderzoekt al maanden Wall Street inzake het aanbieden van crypto

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoekt traditionele financiële dienstverleners op Wall Street die mogelijk crypto aanbieden zonder de juiste kwalificaties. Als we de bronnen van Reuters mogen geloven, wat meestal wel een betrouwbare partij is, dan is het onderzoek van de SEC al maanden aan de gang. Na het omvallen van FTX in november 2022 is de boel in een stroomversnelling gekomen.

Dat mag niet zomaar

Je mag als financieel adviseur in de Verenigde Staten niet zomaar crypto beheren voor je klanten. In Nederland is er sprake van vergelijkbare regels. Je moet voordat je de markt opgaat eerst een registratie ophalen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Doe je dat niet, dan kan je dat zomaar op boetes komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan de boete die Coinbase deze week van DNB kreeg. Coinbase opereerde enige tijd zonder registratie in Nederland en kreeg daar deze week een boete van 3,3 miljoen euro voor.

Nu is dus duidelijk dat de SEC ook onderzoek doet naar enkele Amerikaanse partijen die zomaar zijn begonnen met het beheren van crypto. Volgens een Amerikaanse wet uit 1940 moeten adviseurs in de financiële wereld ook gekwalificeerd zijn om zomaar assets te beheren voor klanten. Diezelfde wet geldt ook voor crypto. Tot nu toe heeft de SEC nog niet gereageerd op dit verhaal en uitgelegd wat het precies betekent voor welke bedrijven.

Gekwalificeerde beheerspartijen

Deze recente onthulling van de SEC leert ons dat ze ook de traditionele jongens en meisjes binnen de financiële markt niet zomaar te werk laten gaan. Anthony Tu-Sekine, die leiding geeft aan de Seward and Kissel Blockchain and Cryptocurrency Group, zegt er het volgende over tegen Reuters: “Dit is een duidelijke probleem voor financieel adviseurs. Als je het beheer van de assets van klanten op je neemt en die assets kwalificeren als effect, dan moeten de assets ondergebracht zijn bij gekwalificeerde beheerspartijen.”

Op 15 november schreef de Wall Street Blockchain Alliance (WSBA) een brief aan de SEC met de vraag of er mogelijk andere regels gelden als het over digitale assets gaat. Dat lijkt behoorlijk onwaarschijnlijk, want waarom zou je de regels veranderen als het om een ander soort asset gaat. Meerdere malen is de SEC al duidelijk geweest dat digitale assets in principe dezelfde behandeling krijgen als andere effect. 

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Parabolische rally voor Bitcoin aanstaande?
Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april