Regulatie Nieuws

Senatoren zetten Facebook onder druk om test Novi wallet onmiddellijk stop te zetten

Vijf senatoren hebben opgeroepen tot de onmiddellijke stopzetting van de nieuwe crypto wallet van Facebook. Dit gebeurde slechts enkele uren nadat deze in samenwerking met Coinbase werd gelanceerd.


Vijf senatoren komen in actie tegen Facebook

Elizabeth Warren was een van de vijf senatoren die Facebook-CEO Mark Zuckerberg aanspoorde om het project onmiddellijk stop te zetten. In een brief aan Zuckerberg schreven de vijf senatoren het volgende:

“Gezien de omvang van de schandalen rond uw bedrijf, schrijven we deze brief om onze afkeer te uiten tegen de hernieuwde poging van Facebook om een crypto valuta- en digitale wallet te lanceren. Dit geldt voor ‘Diem’ en ‘Novi’.”

Diem is het ambitieuze stablecoin project van Facebook. Voorheen stond het bekend als Libra, dat al jaren het onderwerp is van zware controle en regelgevende wegversperringen. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal belangrijke partners zich terugtrokken uit de onderneming. Novi is de crypto wallet van het bedrijf, ontworpen voor de Diem token en andere stablecoins.

Op 20 oktober feliciteerde Brian Armstrong, CEO van Coinbase, de mede bedenker en een bestuurslid van Diem, David Marcus. Hij voegde eraan toe:

“Er is veel doorzettingsvermogen voor nodig om de haters te negeren.”


Ambities in de crypto wereld

Het laatste zetje kwam van het kantoor van senator Brian Schatz en werd mede ondertekend door Tina Smith, Richard Blumenthal, voorzitter van de bankcommissie Sherrod Brown en Elizabeth Warren.

Ze verklaarden dat Facebook herhaaldelijk bewuste zakelijke beslissingen heeft genomen om door te gaan met de acties die zijn gebruikers en de samenleving hebben geschaad. Ze voegden daaraan toe:

“Facebook kan niet vertrouwd worden om een betalingssysteem of digitale valuta te beheren wanneer het bestaande vermogen om risico’s te beheren en consumenten veilig te houden totaal ontoereikend is gebleken.”

In een brief van het bedrijf waarin de tests werd aangekondigd, verklaarde Marcus:

“We zijn van plan om Novi naar het Diem betalingsnetwerk te migreren zodra het de wettelijke goedkeuring heeft gekregen.”

Het bedrijf heeft veel hogere ambities dan alleen een crypto wallet en stablecoin in de digitale wereld. Op 17 oktober onthulde Facebook plannen om de komende vijf jaar 10.000 hoogopgeleide banen in de EU te creëren om zijn eigen metaverse te bouwen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten