Afbeelding van een Bitcoin-munt met een prijsgrafiek op de achtergrond, die de marktvolatiliteit illustreert, relevant voor het September-effect en Uptober.
Bitcoin

September effect: Slechte maand voor Aandelen en Bitcoin, maar Uptober biedt hoop

September staat van oudsher bekend als een moeilijke maand voor Amerikaanse aandelen, en de Bitcoin-markt lijkt hierin mee te gaan. Het beruchte “September-effect,” dat vaak gepaard gaat met dalende koersen, lijkt ook Bitcoin te treffen.

De dalende BTC-prijs in de eerste week van deze maand bevestigt het hardnekkige patroon, waardoor de vergelijking met traditionele markten steeds relevanter wordt.

Het September-effect op Wall Street

Het fenomeen van Wall Street in september is al bijna een eeuw goed gedocumenteerd. Sinds 1929 is de S&P 500 in 55% van de gevallen gedaald in deze maand, volgens gegevens van Open Markets. Dit maakt september de maand met de meeste dalingen van alle maanden, en bovendien de enige maand die in de afgelopen 94 jaar meer dan 50% van de tijd verlies heeft laten zien.

Mogelijke oorzaken die in de analyse worden genoemd, zijn onder meer het vakantieschema van handelaren en de fiscale kalenders van financiële instellingen.

Ook een slechte maand voor Bitcoin

Hoewel Bitcoin een veel kortere geschiedenis heeft, vertoont ook deze markt zwakte in de eerste maand van de herfst. Sinds 2013 is de Bitcoin-prijs in september maar liefst acht keer gedaald, aldus gegevens van CoinGlass.

Ook deze september begon met een daling van meer dan 8%, wat ruim boven het gemiddelde verlies van 5% over de afgelopen tien jaar ligt. Naast juni is september de enige maand die gemiddeld verlies toont sinds 2013, waarbij september veruit de slechtste maand is voor Bitcoin in het afgelopen decennium.

Kleine voorbeeldgrootte en andere factoren

Hoewel Bitcoin sinds 2013 slechts drie keer winst heeft geboekt in september, waarschuwt Jake Ostrovskis, een OTC-handelaar bij market maker Wintermute, dat de neerwaartse trend in september geen zekerheid biedt.

“Hoewel de markt vaak focust op het ‘september-effect’ vanwege historische prestaties, is de beperkte steekproefgrootte een zwakke basis om als leidende indicator te gebruiken,” zei hij in een gesprek met nieuwssite Decrypt. Hij wees erop dat Bitcoin in september vorig jaar bijna 4% in waarde steeg.

Ostrovskis benadrukte daarnaast dat andere factoren, zoals liquiditeitstrends, macro-economische omstandigheden en het algemene sentiment in de cryptomarkt, een grotere rol spelen in de prijsbewegingen van Bitcoin op korte termijn. Volgens hem zijn deze factoren veel relevanter om te volgen dan het kijken naar specifieke kalenderdata.

Het effect van uitschieters

Volgens Zach Pandl, onderzoeksdirecteur bij Grayscale, is het bij het analyseren van gemiddelde rendementen belangrijk om extreme uitschieters in de analyse mee te nemen.

Zo bedraagt het gemiddelde rendement van Bitcoin in november 46%, maar dit wordt sterk beïnvloed door de uitzonderlijke winst van 450% in november 2013. Op een vergelijkbare manier hebben enkele slechte jaren voor de S&P 500 in de jaren 1930 bijgedragen aan het zogenaamde September-effect op de aandelenmarkten.

“Vorig jaar steeg de prijs van Bitcoin licht in september, terwijl oktober historisch gezien de hoogste gemiddelde rendementen laat zien,” zei Pandl. “We verwachten daarom dat alleen de meest ongeduldige handelaren zich positioneren voor een mogelijk September-effect, terwijl de meeste investeerders zich richten op de verbeterende fundamenten van Bitcoin, zoals de verwachte renteverlagingen van de Fed en de toenemende institutionele adoptie.”

Historische hersteltrend: van zwakke September naar “Uptober”

Als we de historische trends volgen, hoeven we nog maar even door te bijten voordat we aan een reeks veelbelovende maanden beginnen. Oktober, vaak liefkozend “Uptober” genoemd, luidt meestal een sterke herstelperiode in voor Bitcoin.

Hoewel september vaak zwak is, worden deze verliezen meestal gevolgd door stevige winsten. Sinds 2013 is een gemiddelde daling van 5% in september gevolgd door een stijging van 22% in oktober en een indrukwekkende sprong van 46% in november.

Tijdens de bullmarkt van 2021 werd deze trend zelfs bekend als “Uptober,” wat de verwachtingen voor de komende maanden nog verder aanwakkert.

Start nu op Kraken, de veiligste en meest betrouwbare crypto-beurs

Wil je de cryptowereld betreden en misschien Bitcoin of andere cryptomunten kopen? Grijp dan nu je kans en start vandaag nog bij Kraken, de veiligste en meest vertrouwde crypto-beurs ter wereld. Miljoenen gebruikers wereldwijd handelen al op Kraken. Mis de kans niet—maak binnen 2 minuten een account aan en begin vandaag nog met handelen!

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13