Dollar, USD
Regulatie

Spaarpot Amerikaanse huishoudens loopt leeg, recessie in aantocht?

Steeds meer Amerikanen komen financieel in de problemen als gevolg van de inflatie en de stijgende rentes. Uit nieuwe data blijkt dat Amerikanen sinds 2020 door 1,76 biljoen dollar aan spaargeld heen gebrand zijn.

Tussen 2020 en 2021 bereikte de collectieve spaarport van de Amerikaanse consument een piek van 2,3 biljoen dollar aan spaarcenten. Vandaag de dag gaat het nog maar om 533 miljard dollar. Wat betekent dit voor de economie?

household savings

Inflatie drukt op de economie

Deze cijfers laten zien dat de inflatie het steeds moeilijker maakt voor Amerikanen om rond te komen. Tijdens de COVID-19 pandemie waren er een hoop steunpakketten waarmee de gemiddelde Amerikaan kon sparen en redelijk eenvoudig kon rondkomen. Inmiddels is dat feest voorbij en moeten ze op eigen benen staan.

Dat zorgt er nu voor dat de spaarpot in rap tempo wordt geleegd. Verder laten gegevens van de Federal Reserve Economic Data (FRED) zien dat Amerikanen in mei nog maar 4,6 procent van hun inkomen opspaarden. Dat getal ligt behoorlijk ver onder het historische gemiddelde van 8,9 procent.

Daar komt ook nog eens bij dat de Amerikaanse consument steeds vaker gebruikmaakt van zijn of haar creditcard om uitgaven te financieren. Collectief zijn Amerikanen nu 986 miljard dollar schuldig aan creditcardbedrijven, zo blijkt uit data van de Federal Reserve Bank of New York van afgelopen maand.

Kwetsbare economie

Uiteindelijk is dit een gevaarlijke ontwikkeling voor de economie, die afhankelijk is van de uitgaven van consumenten. Als mensen straks daadwerkelijk geen geld meer hebben om te consumeren, dan gaan bedrijven dat voelen in de winst en is de kans aanwezig dat de werkloosheid oploopt, waardoor we in een recessie terechtkomen.

“Huishoudens konden relatief veel blijven uitgeven en dat helpt om de recessie voorlopig af te houden. Maar het leeglopen van de spaarpot maakt Amerikaanse huishoudens uiteindelijk kwetsbaarder voor economische schokken en kan ze tijdens een economische contractie in de problemen brengen”, aldus Shannon Seery van Newsweek.

Seery deelt verder de verwachting dat de arbeidsmarkt de komende periode verzwakt, waardoor de uitgaven nog verder zakken en we begin volgend jaar te maken krijgen met een milde recessie. Dat zou dan samenvallen met de verwachting van de markt dat de Federal Reserve vanaf januari 2024 begint met het verlagen van de rente.

Voor Bitcoin kan dat weleens een bullish scenario opleveren in combinatie met de halving van april 2024 en de mogelijke goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF van BlackRock.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten