Bitcoin, btc
Bitcoin

Spot Bitcoin ETF kan ‘miljoenen ongedekte BTC’ veroorzaken

De potentiële goedkeuring voor Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten, die momenteel heel dichtbij lijkt, is niet voor iedereen een feestje. Volgens één analist kan de komst van dit felbegeerde beleggingsproduct in Amerika zelfs voor fundamentele problemen zorgen met betrekking tot de originele visie van Satoshi Nakamoto.

Het concept van een Spot Bitcoin ETF, een investeringsproduct dat de koers van Bitcoin volgt door voor investeerders Bitcoin aan te houden, conflicteert met het idee van eigen wallets, aldus Josef Tetek, een Bitcoin-analist bij Trezor.

Mogelijke negatieve gevolgen van Spot Bitcoin ETF

Een mogelijk negatief gevolg van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten is dat grote hoeveelheden Bitcoin worden opgeslagen op gecentraliseerde locaties, wat betekent dat het relatief eenvoudig is voor de overheid om ze in beslag te nemen.

Hiermee refereert Tetek naar het moment in de jaren 30 van de vorige eeuw, waarop de Amerikaanse overheid besloot om particulieren te verbieden om nog goud aan te houden.

“Hoewel een Spot Bitcoin ETF de blootstelling aan Bitcoin toegankelijker maakt voor individuen en instituties, zou het kopen van Bitcoin via conventionele wegen hetzelfde resultaat opleveren. Hebben we hier echt ETFs voor nodig?”, zo vraagt Tetek zich af.

Misschien niet, maar je zou bijvoorbeeld kunnen stellen dat de ETFs voor een bepaalde legitimatie zorgen van de Amerikaanse overheid voor Bitcoin als asset. Daardoor kan het zijn dat veel mensen nu wel instappen, die in het verleden nog te bang waren om dat te doen.

Miljoenen ongedekte Bitcoin

Ook kan de Spot Bitcoin ETF volgens Tetek resulteren in miljoenen “ongedekte Bitcoin” die vervolgens de markten verstoren en de waarde van echte Bitcoin onderdrukken.

Dat model is volgens Tetek de antithese van de originele visie van Satoshi Nakamoto.

Arthur Hayes, de voormalig CEO van BitMEX, denkt zelfs dat ETFs Bitcoin compleet kunnen vernietigen als ze te succesvol zijn. Dat wil zeggen als ze teveel kapitaal opslokken en zij het vervolgens voor het zeggen krijgen op het netwerk.

Dan zou je in theorie een scenario kunnen krijgen waarin Bitcoin overspringt naar Proof-of-Stake of bijvoorbeeld het absolute maximum van 21 miljoen laat varen, omdat er anders te weinig omzet is voor de miners om het netwerk te beschermen.

Er zijn genoeg gevaren te verzinnen voor Bitcoin.

December deal: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?