Stablecoin

Stablecoin Tether vaker gebruikt voor betalingen

Stablecoin Tether (USDT) wordt steeds populairder als betaalmethode. Het medium Bloomberg meldt dat Tether op het gebied van betalingen zelfs terrein wint ten opzichte van Bitcoin en Ethereum.


Tether tweede in betalingen

Volgens Bloomberg ziet de crypto-betaalprovider CoinPayments een snelle stijging in de populariteit van Tether als betaalmiddel. De Tether-coin is direct gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Hierdoor biedt het een stabieler alternatief voor gebruikers, omdat de koers minder prijsfluctuaties kent dan andere crypto-valuta’s. Bloomberg meldt dat 30% van het volume op CoinPayments bestaat uit Tether-transacties. Dit is een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder. In dezelfde periode nam het Bitcoin-aandeel in de betalingen op het platform af van zo’n 80% tot 60%.

Volgens data wordt Tether op CoinPayments nu zelfs vaker gebruikt voor betalingen dan Ether. Gebruikers zien voordelen in de USDT-stablecoin omdat deze het prijsrisico sterkt vermindert. Sean Mackay, manager bij Coinpayments.net, vertelt dat er een omslag te merken is. Volgens hem werden transacties eerder vooral met ETH, BTC of XRP gedaan, waarna de gebruiker zijn bedrag omwisselde in Tether. Nu worden transacties echter steeds vaker rechtstreeks in Tether voltooid, zo vertelt hij.

Behalve meer betalingen is er nog een andere positieve ontwikkeling voor Tether. Veel bedrijven die vanwege hun bedrijfsmodel moeite hebben om creditcard-services te krijgen, of hiervoor hoge kosten moeten betalen, vinden in Tether een goed alternatief. Volgens het bericht van Bloomberg hebben onder andere online casino’s en 18+-websites dit probleem. Het gebruik van Tether door (gebruikers van) deze webpagina’s heeft eveneens een positief effect op het transactievolume.


USDT nog altijd onderwerp van discussie

De USD-gekoppelde stablecoin is, ondanks het toegenomen gebruik, nog altijd een onderwerp van discussie in de crypto-markt. Sommigen verwijten hen marktmanipulatie, omdat ze op een dollar-achtige manier nieuwe tokens lijken te ‘printen’. Toch zag Tether de totale market cap het afgelopen jaar ruim verdubbelen: het lijkt er dus op dat traders de token niet wantrouwen. Niettemin is het nog altijd onduidelijk hoe het bedrijf de creatie van nieuwe tokens reguleert.

Afgelopen juli kwam het bedrijf in het nieuws nadat het per ongeluk 5 miljard USDT-tokens gemaakt. Die werden toen vrijwel meteen weer ge-‘burnd’, wat leidde tot gefronste wenkbrauwen bij sociale media-gebruikers. Het bleek dat dit het gevolg was van een incorrecte token swap met exchange Poloniex, zo verklaarde Tether en de exchange beiden.

Naast de USDT-token heeft Tether ook een Euro-gekoppelde stablecoin met de afkorting EURT. Vorige maand berichtte Newsbit over de plannen van het bedrijf om een nieuwe coin, CNHT, te lanceren. Deze stablecoin zal werken met backing van de Chinese Yuan. Bovendien sprak Tether al eerder over de intentie om een stablecoin te lanceren die gekoppeld is aan goud- en oliekoersen.