dollar crash
Bitcoin

Sterke Amerikaanse dollar brengt Bitcoin in de problemen

Een sterke Amerikaanse dollar levert momenteel druk op de Bitcoin koers. Begin januari hadden we nog te maken met een U.S. Dollar Index (DXY) van 101 en inmiddels handelt de wereldreservemunt op 103,50 ten opzichte van een groot mandje aan andere fiatmunten.

Meestal heeft Bitcoin het moeilijk als de Amerikaanse dollar opleeft en vandaag is daar geen uitzondering op.

Waarom stijgt de Amerikaanse dollar?

De kracht van de Amerikaanse dollar heeft te maken met een grotere vraag naar dollars en een stijging van de rentes op Amerikaanse staatsobligaties.

Waarom gebeurde dat?

Dat gebeurde omdat de Amerikaanse economie sterker presteert dan verwacht. Ondanks de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, die meestal een drukkend effect op de economische groei hebben, blijft de economie presteren.

Eerder werd bijvoorbeeld bekend dat de retail-verkopen in december 2023 een groei van 0,6% mochten opschrijven, terwijl een score van 0,4% verwacht werd.

Met andere woorden: de Amerikaanse consument blijft rustig consumeren en de economie zit (nog) niet in de problemen. Daardoor hoeft de Amerikaanse centrale bank de rente nog niet zo snel te verlagen en dat is goed voor de Amerikaanse dollar (en minder goed voor Bitcoin).

Geen renteverlaging meer in maart?

Omdat de economie zo sterk blijkt, beginnen de verwachtingen over renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank te dalen.

Zo is de kans volgens de markt nu nog maar 54,2% dat we op 20 maart 2024 de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank te verwerken krijgen.

Zoals je kunt zien in de bovenstaande grafiek van CME Group is er een kans van ~45,8% dat de rente op het huidige niveau van 5,25% – 5,50% blijft.

Afgelopen week was de kans op een eerste renteverlaging in maart nog ruim 70 procent. Het lijkt erop dat de markt in eerste instantie te hoge verwachtingen had over de renteverlagingen en dat de Bitcoin koers daarom corrigeert vandaag.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?