Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Stijgende transactiekosten voor Ethereum-netwerken, die onlangs recordhoogtes bereikten, zijn een direct gevolg van het toenemende aantal defi-projecten en yield farming. Yield farmers moeten ETH-tokens betalen voor transacties zoals het verplaatsen van geld in en uit pools. Het grotere aantal yield farmers leidt tot meer transacties en tragere bevestigingen, waardoor hogere vergoedingen onvermijdelijk zijn.
Dergelijke hoge vergoedingen bedreigen nu de levensvatbaarheid van sommige smart contracts en gedecentraliseerde financieringsapplicaties (defi).
Volgens een nieuwsbrief van Boxmining heeft de opkomst van DeFi, net als de ICO-bubbel van 2017, bijgedragen tot het ontstaan van concurrentie tussen verschillende protocollen. De nieuwsbrief vermeldt één project, Sushiswap, dat slechts een paar weken oud is, maar waarschijnlijk wel heeft gezorgd voor de oplopende transactiekosten. Op 2 september bedroegen de gemiddelde transactiekosten op het netwerk $15,13.
Sushiswap, wat een vertakking van Uniswap is, had na slechts vijf dagen al $1,2 miljard aan fondsen onder de loep. Bovendien is het al enorm populair in China, waar het ‘Uniswap’s grootste rivaal’ wordt genoemd. Het is dit soort rivaliteit tussen verschillende Defi protocollen die de oorzaak is van een “gas war.”
In de tussentijd kunnen de hogere vergoedingen goed nieuws zijn voor etherminers, toch uiten ze hun bezorgdheid over de duurzaamheid van het netwerk. Zoals de nieuwsbrief verder suggereert dat velen zeggen dat de hoge transactiekosten betekenen dat ze ’te duur worden’ voor activiteiten op defi-platforms.
De nieuwsbrief stelt dat hogere vergoedingen zelfs kunnen betekenen dat sommige smart contracts vrijwel onbruikbaar worden. De vraag of Ethereum in de eerste plaats een smart contractplatform is, wordt hierdoor in twijfel getrokken.
Sommige organisaties zijn nu al gedwongen transacties op te schorten in afwachting van de terugkeer van de gaskosten naar het normale niveau. Neem bijvoorbeeld Publish0x, een platform dat zijn schrijvers ETH-based tokens als bonus geeft. Het kondigde aan de “uitbetalingen te vertragen als gevolg van extreem hoge ETH-gaskosten.”
De uitgever legt uit hoe de vergoedingen zijn gestegen en hoe dit het bedrijf beïnvloedt:
“Toen we voor het eerst Publish0x startten, waren de gasprijzen 6 gwei. Het kostte ons $10-20 om 2000 mensen uit te betalen. Vandaag de dag bereikten de gasprijzen een recordhoogte van meer dan 460 gwei, bijna 100 maal de kosten. We kijken naar meer dan $2.000 kosten voor een uitbetaling tegen de huidige gasprijzen. Dit is uiteraard economisch niet haalbaar.”
Net als anderen bedrijven, zegt Publish0x dat het openstaat voor de mogelijkheid om geen ETH-based tokens te gebruiken voor het geven van fooien in de toekomst.
Ondertussen suggereert de Boxmining-nieuwsbrief dat “de oplossing hiervoor Ethereum 2.0 kan zijn, maar de mainnet-lancering duurt nog maanden.”
In zijn recente opmerkingen over de hoogte van de gaskosten, suggereert Vitalik Buterin dat second-layer solution de uitdaging van hoge vergoedingen zal overwinnen.