Geldzak, dollar
Regulatie

Strateeg van JPMorgan maakt zich zorgen over Amerikaanse dollar

Een strateeg van de Amerikaanse bankgigant JPMorgan maakt zich zorgen over de status als wereldreservemunt van de dollar. De toenemende geopolitieke spanning tussen Amerika en China maakt de kans op de onttroning van de Amerikaanse dollar volgens de bankier groter en groter. Investeerders die inzetten op de continue dominantie van de Amerikaanse dollar de komende jaren, kunnen volgens JPMorgan weleens van een koude kermis thuiskomen.

Dedollarisatie?

In gesprek met Bloomberg deelt de analist van JPMorgan dat de markten op dit moment niet de “snelle en diepe” daling van de status van de Amerikaanse dollar reflecteren. De analisten wijden dit vooral aan de spanning tussen Amerika en China, die voor een steeds grotere mate van fragmentatie (opsplitsing) van de wereld zorgt.

Ook zeggen de analisten van de bank dat de steeds hardere concurrentiestrijd tussen de twee grootmachten uiteindelijk tot een nieuwe Koude Oorlog kan leiden.

Een andere factor die een bedreiging vormt voor de Amerikaanse dollar zijn politieke spanningen, die volgens de analisten van JPMorgan kunnen voorkomen dat de overheid de economie stabiel kan houden tijdens een financiële crisis.

Eerder dit jaar zagen we daar een glimp van in de discussie over het schuldplafond. Dat werd binnen de politiek ook als een wapen gebruikt door de Republikeinen tegen de Democraten, die zo snel mogelijk een oplossing wilden.

Zeer onwaarschijnlijk

Hoewel de analisten van JPMorgan zich zorgen maken over de onttroning van de Amerikaanse dollar, zeggen ze daar meteen bij dat het heel onwaarschijnlijk is dat er binnen 10 jaar een andere valuta is die deze rol van de dollar kan overnemen.

Wat dat betreft moeten we dus nog even geduld hebben voordat een wisseling van de wacht kan plaatsvinden. Voor ons als Westerlingen zou het overigens niet eens zo slecht zijn als de wereldreservemunt bij Amerika blijft.

De banden met China en de BRICS-alliantie zijn over het algemeen wat minder en we hebben aan Rusland kunnen zien hoe gevaarlijk het is om afhankelijk te zijn van een vijand (de Verenigde Staten) voor je financiën.

Vrijwel meteen na het starten van de oorlog werden immers alle valutareserves van Rusland in het traditionele financiële systeem bevroren.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?