Rusland
Regulatie

Telegram-oprichter Pavel Durov herhaaldelijk Rusland binnengekomen

Tussen 2015 en 2021 zou Pavel Durov, mede-oprichter en CEO van Telegram, meer dan 50 keer Rusland hebben bezocht, zo meldt het onafhankelijke Russische nieuwsmedium Important Stories op 27 augustus. Dit nieuws is gebaseerd op gelekte gegevens van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB), die naar verluidt zijn bewegingen traceerden.

Reizen naar Rusland niet geprobeerd om te verbergen

De gelekte informatie, die op 20 augustus openbaar werd gemaakt en op 26 augustus opnieuw werd verborgen, is gedeeltelijk geverifieerd door Important Stories. Dit deden zij door in gesprek te gaan met een onderzoeker die banden heeft met Alexei Navalny, de voormalige Russische oppositieleider die eerder dit jaar in de gevangenis overleed.

Tevens zou Durov zijn reizen naar Rusland niet hebben proberen te verbergen. Volgens de berichtgeving van Important Stories vloog hij regelmatig tussen Sint-Petersburg en verschillende Europese steden met Aeroflot-vluchten en maakte hij gebruik van de Russische spoorwegen om van Rusland naar Helsinki te reizen.

Ook de mede-oprichter van VKontakte

Pavel Durov, van Russische afkomst, is in 2006 mede-oprichter van VKontakte, een populair Russisch sociaal netwerk. In 2014 weigerde hij te voldoen aan een verzoek van de FSB om persoonlijke gegevens van Oekraïense demonstranten vrij te geven, waarna hij aftrad als CEO van VKontakte en zijn aandeel van 12% verkocht aan Ivan Tavrin, CEO van MegaFon. Kort daarna verliet Durov Rusland.

Volgens het rapport van Important Stories keerde Durov slechts één keer publiekelijk terug naar Rusland sinds zijn vertrek, in de herfst van 2014, om zijn datacenter ICVA te verkopen. Desondanks zou hij tussen 2015 en 2017 en opnieuw tussen 2020 en 2021 herhaaldelijk Rusland hebben bezocht. De enige periode waarin hij Rusland niet bezocht, was tussen 2018 en 2020.

Niet reizen naar landen die niet in lijn zijn met Telegram zijn waarden

In een interview met Tucker Carlson in april 2024 verklaarde Durov echter dat hij niet naar landen reist die niet in lijn zijn met de waarden van Telegram, waaronder Rusland. Hij benadrukte dat hij enkel naar plaatsen gaat waar hij vertrouwen heeft in de overeenstemming met de principes van zijn bedrijf.

Telegram werd in 2018 verboden door de Russische overheid, omdat de app weigerde staatsinstanties toegang te geven tot de versleutelde berichten van gebruikers. Het verbod werd in 2020 opgeheven.

Recentelijk, op 24 augustus, werd Durov in Frankrijk gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het onvoldoende modereren van illegale activiteiten op het Telegram-platform, wat volgens de Franse autoriteiten heeft bijgedragen aan drugshandel, fraude en georganiseerde misdaad.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13