Regulatie

Telegram vraagt rechter om SEC-rechtzaak tegen GRAM te verwerpen

Telegram, bekend van de gelijknamige versleutelde berichtendienst, heeft de rechtbank van New York gevraagd om de beschuldigingen van regelgevers in de Verenigde Staten (VS) te verwerpen. Telegram wordt beschuldigd dat de cryptocurrency GRAM een security is, alhoewel Telegram zegt dat dit niet klopt.


Verkoop van niet-geregistreerde effecten

Eerder werd de verkoop van GRAM-tokens door de SEC verboden. De reden hierachter was dat Telegram beschuldigd werd van de verkoop van niet-geregistreerde effecten. De beleggers lijken het hier niet mee eens te zijn, want zij hebben een terugbetaling van het door hun betaalde geld niet aangenomen.

Volgens de SEC is de wet ongepaste regulering door handhaving toegepast. Er zijn volgens de SEC namelijk geen duidelijke richtlijnen en een eerlijke kennisgeving gegeven van zijn kijk over wat voor soort gedrag een schending is van de federale effectenwetgeving. Hierdoor is er nu aangenomen dat er een rechtspositie is ingenomen die in strijd is met het precedent van de rechter en van hoge ambtenaren.

Hierom vragen advocaten van Telegram om de gehele zaak nu te verwerpen.


Obstakels vanuit SEC

Telegram heeft onlangs meerdere obstakels geraakt met de lancering van zijn eigen token ‘GRAM’. Via een initial coin offering (ICO) wist het bedrijf $1,7 miljard (circa €1,54 miljard) op te halen.

De SEC laat het echter niet bij Telegram; er is namelijk ook een procedure aan de gang met de Canadese berichtenservice Kik. Kik heeft in 2017 een zelfde soort ICO georganiseerd waar het bedrijf ongeveer $100 miljoen (circa €91 miljoen) wist op te halen. Wat de uitslag hiervan gaat zijn is nog onbekend.