Ethereum Classic

Thanos upgrade uitgevoerd bij Ethereum Classic

Er heeft een nieuwe hard fork plaatsgevonden op het netwerk van Ethereum Classic (ETC), waardoor de deelname van miners aanzienlijk vergroot wordt én de veiligheid verbeterd wordt.


Bloknummer 11.700.000

Naar verluidt is de upgrade uitgevoerd op bloknummer 11.700.000. Dit gebeurde vannacht, rond 03:45 UTC, wat neerkomt op 05:45 Nederlandse tijd. Dit is een belangrijke mijlpaal geweest voor de cryptocurrency. De upgrade brengt namelijk enorme voordelen met zich mee voor bestaande miners en voor het aantrekken van nieuwe miners.

Een van de belangrijkste upgrades is dat Thanos de grootte van het DAG-bestand (Directed Acyclic Graph), wat wordt gebruikt bij het minen van de altcoin, nu is teruggebracht naar minder dan 3 GB. Dit betekent dat grafische kaarten van 3 GB (of meer) vanaf nu de altcoin kunnen minen.

Het is vandaag de dag niet zo vreemd dat een grafische kaart ten minste 3 GB aan geheugen heeft. Hierdoor wordt het minen van de altcoin nu mogelijk voor een enorm groot publiek. Dit zal uiteindelijk resulteren in een veiliger netwerk en een meer gedistribueerd miningecosysteem, wat een win-win situatie is.


Klik hier en verdien tot $500 aan bonussen bij exchange Bybit. Voor alle gebruikers die crypto storten. Actie geldt tot en met 10 december.


Verlaging DAG-grootte en 51%-aanvallen

Alhoewel de DAG-grootte al dicht bij de 4 GB lag (3,94 GB), is deze nu door de Thanos-upgrade teruggebracht naar slechts 2,47 GB. Inmiddels is al ruim 90% van de miners overgestapt naar de nieuwe hardfork. Hiernaast lijkt de upgrade direct resultaat te leveren, er zijn namelijk al diverse nieuwe miners aangesloten op het netwerk waardoor onder andere de hash rate op het netwerk al gestegen zijn.

In het verleden heeft de altcoin al meerdere 51%-aanvallen meegemaakt. Sindsdien zijn de ontwikkelaars ervan al hard aan het werk geweest om met een passende oplossing te komen. Het verlagen van de instapdrempel is daar een goed voorbeeld van. Des te lager de instapdrempel is, hoe meer miners zullen deelnemen.

Een ander voorbeeld van deze oplossingen hiervoor is een initiatief dat de naam MESS heeft gekregen, oftewel ‘Modified Exponential Subjective Scoring’. Dit is een systeem die enorme blockchain-reorganisaties mogelijk maakt, maar tegen enorme kosten. Toch biedt het systeem diverse onderdelen die het netwerk, miners en crypto exchanges beschermen. Het maakt het netwerk eenvoudig gezegd robuuster, maar wordt nog wel eens door de bijkomende kosten overgeslagen.

Met het toevoegen van de beveiligingsupdates van Thanos hierbij, zijn diverse grote stappen gezet in de goede richting als het neerkomt op beveiliging van het netwerk, de miners én de crypto exchanges die de handel in de altcoin mogelijk maken.

De munt lijkt positief te reageren op de upgrade; in de afgelopen 24 uur is de munt met ruim 1.55% gestegen, naar $6.46 op het moment dat het artikel gepubliceerd is. De munt lijkt tevens nog steeds stijgende te zijn. Mogelijk breidt dit percentage zich dan ook nog verder uit. Dit is echter slechts speculatie en hiermee zeker geen handelsadvies.