Cryptocurrency

Tokenization is het theater voor een nieuwe grootschalige formatoorlog

Volgens de directeur van transactiebankieren bij Citibank, Tony McLaughlin, is digitaal geld het huidige theater voor een nieuwe grootschalige formatoorlog.


Digitaal geld kan toekomst van geld worden

Volgens McLaughlin zou digitaal geld een goede kans maken om uiteindelijk de toekomst van geld te worden. Hiervoor moeten echter nog wel een aantal grote stappen gezet worden.

Iets wat een belangrijke rol gaat spelen bij het bepalen van de winnaar van de oorlog in het digitale geldformaat is tokenization. Tijdens de virtuele Finnovex-top gaf McLaughlin een aantal problemen aan die betrekking hadden tot overheidsvoorschriften en activa versus passiva als mogelijke belangrijke factoren voor de oorlog voor het nieuwe geldformaat.


Superieure infrastructuur tokens

Volgens McLaughlin is het bouwen van een nieuwe infrastructuur voor financiële diensten op tokens superieur is aan het huidige op rekeningen gebaseerde model. Hierdoor ontstaat er een enorme potentie voor de wereld van tokens. Waar huidige systemen regelmatig offline worden gehaald, verwees McLaughlin op het feit dat op tokens gebaseerde infrastucturen continu draaien, 24/7. Hierover zei hij het volgende:

“Infrastructuren gebaseerd op tokens zijn altijd aan (online), waar het traditionele financiële systeem dat duidelijk niet is. RTGS-systemen zijn niet altijd aan, ACH-systemen zijn niet altijd aan [maar] systemen voor onmiddellijke betaling zijn altijd aan, maar dat is de uitzondering die de regel bewijst – obligatiemarkten, aandelenmarkten, valutamarkten, geldmarkten. Deze markten worden niet 24 uur per dag beheerd, 7 dagen per week, maar een DLT is dat wel.”

Tony McLaughlin

Hiernaast wees McLaughlin op het feit dat tokens technisch een onveranderlijk grootboek van digitale handtekeningen zijn. Hierdoor is tokenization volgens de directeur transactiebankieren een superieure basislaag voor activaweergave.


Heroverwegen inspanningen voor digitaal geld

Om deze reden heeft McLaughlin inmiddels erop aangedrongen dat de belanghebbenden van de financiële dienstverlening een heroverweging moet doen voor de inspanningen die de bank maakt op het gebied van digitaal geld. Hier kunnen dan ook nog grote sprongen gemaakt worden, waardoor eventueel veel geprofiteerd kan worden voor zowel consumenten als de bank.

Momenteel wordt dan ook door meerdere banken wereldwijd uitgebreid onderzoek gedaan naar eventuele CBDC’s. McLaughlin heeft ook deze banken opgeroepen om hun digitaliseringsagenda buiten de CBDC’s om uit te breiden naar multi-asset tokenization. Dit lijkt niet geheel onverwacht te komen, want gereguleerde gedecentraliseerde financiering, oftewel reg-DeFi afgekort, wordt steeds een populairder onderwerp onder bankiers. Het is op dit moment nog te vroeg om te zeggen of de andere banken dit advies ook daadwerkelijk gaan opvolgen. Het is echter een positief teken vanuit de traditionele bankenwereld, die nu steeds serieuzer bezig zijn met de crypto-wereld en zijn bijkomende voordelen.