Trade psychologie

Als Theo, die verdediger is bij zaterdag 4 van FC bal op het dak, gevraagd wordt wat hij gedaan heeft op de zaterdagmiddag, zegt hij: “Ik heb gevoetbald”. Diezelfde vraag zou aan Cristiano Ronaldo gevraagd kunnen worden nadat hij net in de Champions League met Juventus tegen Barcelona heeft gespeeld. Hij zal exact hetzelfde antwoord geven: “Ik heb gevoetbald”. Beiden hebben gelijk, maar het niveau waarop gespeeld is verschilt natuurlijk ontzettend. Voor de één is het één van zijn hobby’s, voor de ander is het zijn broodwinning.

Eigenlijk geldt dit verschil ook tussen beleggers en traders. Een belegger doet enkele keren per jaar een investering en kan daarmee succesvol zijn. Een trader is gedurende het hele jaar zeer actief en er zijn zelfs traders die meer dan 100 trades per week zetten. Het actief traden vraagt veel meer toewijding dan beleggen.

Traden is meer dan alleen het herkennen van trends en het vinden van goede trade setups. Als trader krijg je (met name in het begin) te maken met veel emoties. Zeker als je pas net om de hoek komt kijken. Emoties zorgen ervoor dat je de verkeerde beslissingen gaat maken. Als trader heb je een bepaald plan en daar moet je je keer op keer aan houden. Emoties zorgen ervoor dat je van dat plan gaat afwijken. Als je euforisch wordt doordat de koers stijgt, laat je een trade langer doorlopen en pak je niet op tijd je winst. Als je in paniek raakt doordat de koers zakt, stap je eerder uit een trade, met als gevolg dat je de stijging die daarop volgt mist.

Kortom, emoties en traden zijn een slecht huwelijk. Het is niet voor niets dat 95% van de traders verlies maakt. Dat heeft er puur mee te maken dat de meeste traders niet genoeg discipline hebben en geen afstand kunnen doen van hun emoties. Met deze cursus gaan wij jou helpen om bij de overige 5% van de traders te komen. Om een succesvolle trader te kunnen zijn moet je aan een aantal belangrijke onderdelen voldoen. Deze onderdelen zijn hieronder weergegeven:

Controleer je emoties

Zoals hierboven aangegeven beïnvloeden emoties je trades. Je emoties ‘uitschakelen’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar binnen traden spelen emoties een grote rol. Vaak zie je dat mensen te veel aan hun crypto investeringen gehecht raken en er daarom moeilijk afstand van kunnen doen. Ze blijven vasthouden aan hun favoriete investeringen en zien hun investeringen soms met wel 90% of meer dalen. De “HODL-strategie” (Hold On for Dear Life) was in het jaar 2017 zeer effectief en leverde onvoorstelbaar hoge returns op. Veel altcoins gingen x10, x100 of zelfs x1000. Sinds de bearmarkt die daarop volgde bleven mensen vasthouden aan de droom van snel rijk worden. Echter zagen zij hun investeringen in rap tempo verdampen.

Nu we richting het einde van het jaar 2019 gaan, weten we inmiddels dat HODLen niet rendabel meer is, uitzonderingen daargelaten. De mensen die nu het meeste geld verdienen zijn niet de “HODLaars” oftewel lange termijn investeerders, maar de traders. Afstand kunnen doen van een trade is heel belangrijk. Als je een tradeplan hebt en de koers doet niet wat je verwacht, moet je verlies kunnen nemen. Als je stoploss wordt gehit laat je het project los en kijk je naar de volgende opportunity in de markt. We zien nog veel te vaak dat mensen hun stoploss verwijderen op het moment dat de prijs richting de stoploss zakt. Die actie is puur gebaseerd op emotie. Heb vertrouwen in je trade. Als de stoploss gehit wordt, is je trade ongeldig en niet meer interessant. Op naar de volgende.

Commitment

Over het algemeen wordt het traden zwaar onderschat. Veel mensen denken dat het simpel is, aangezien “hij ook kan traden, dus waarom ik niet?”. Deze gedachte moet je snel uit je hoofd zetten! De mogelijke winsten die er te behalen zijn met traden en de luxe van eigen tijd inplannen i.p.v. de 9 tot 5 werkdagen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op veel mensen. Maar om dat te bereiken is er wel toewijding nodig. Niet alleen kost het vele uren om de theorie te beheersen, net als met autorijden zul je veel kilometers moeten maken om de kennis en ervaring op te doen die nodig is om een succesvol trader te worden. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben jij bereid om die tijd en energie erin te steken?
  • Ben jij bereid om het gevecht vooral ook met jezelf aan te gaan?
  • Ben jij bereid om door te zetten, ook als het moeilijk wordt?

Geduld

De meeste mensen die in cryptocurrencies investeren doen dat, omdat ze geld willen verdienen. Het is onmogelijk dat iedereen winst maakt. Logischerwijs betekent dat dus ook dat er verliezers zijn in de markt. Heel veel verliezers zelfs. Elke keer dat jij een winstgevende trade doet, zijn er aan de andere kant mensen die geld hebben verloren. Beroemd miljardair Warren Buffet, zakenman en investeerder, deed ooit de uitspraak:

“The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.”

Zijn uitspraak ging over de aandelenmarkt, maar is ook van toepassing op de cryptomarkt en vele andere markten. Het is belangrijk dat je geduld weet te bewaren in de markt. Laat de trades naar jou toe komen en niet andersom. Overhaaste beslissingen nemen komt ook weer voort uit het handelen vanuit emotie. Soms duurt het dagen of zelfs weken voordat de prijs tot een niveau is gezakt of gestegen waar een instap maken interessant voor jou is. Je hoeft niet altijd in een trade te zitten. Geen positie is ook een positie.

Risk Management

Traden is niets anders dan risico’s nemen en weer afbouwen. Daarbij moet je niet alleen financieel in staat zijn om risico’s te dragen, maar ook emotioneel. Als je in een week tijd 15% winst pakt, is dat niet zo moeilijk om te managen. Het is veel belangrijker om een trade emotioneel te kunnen managen als deze tegen jou in gaat. Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Kun jij nog steeds de juiste beslissingen nemen als je onder druk staat?
  • Heb jij jouw emoties onder controle?
  • Houd jij je aan je tradeplan?

Naast het managen van het emotionele aspect kun je ook op financieel vlak je risk managen. Dit zorgt ervoor dat je lang niet al je trades met winst hoeft af te sluiten om succesvol te zijn.

Blijf leren

Elke actie tijdens het traden leidt tot een reactie. Vaak wordt de reactie bestempeld als goed of fout, succes of falen. Als jij die gedachte om weet te zetten naar “Feedback krijgen van de markt”, kan dit jouw emotionele reactie veranderen. Als je een winstgevende trade doet krijg je feedback en als je een verliezende trade doet krijg je feedback. Deze manier van kijken zorgt ervoor dat je in de leermodus komt. En dat zal ervoor zorgen dat je een steeds betere trader wordt.

Vind je eigen strategie

Ieder mens is anders en elke trader tradet op zijn eigen manier. Het is daarom belangrijk dat jij op zoek gaat naar wat goed voor jou werkt. Ben je iemand die graag heel actief is en graag snel winsten wil pakken? Wellicht is “scalptrading” dan iets voor jou. Bij scalptrading kijk je op de lage timeframes en doe je hele korte trades van enkele minuten of uren. Je pakt lage percentages, maar kan veel trades op een dag doen.

Ben je iemand die liever zo weinig mogelijk achter het scherm zit? Wellicht is traden op de hoge timeframes dan iets voor jou is. Met traden op de hoge timeframes volg je de koers met name op de 4Hours, 1Daily of 1Weekly. Je zit dan vaak ook veel langer in een trade (soms dagen of weken) en je pakt veel hogere percentages dan met scalptrading. Daarnaast zet je ook veel minder trades.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk