turkije
Regulatie

Turkije is van plan om in 2024 een crypto-framework te ontwikkelen

Het Turkse presidentiële jaarprogramma voor 2024, dat op 25 oktober is bekendgemaakt via de officiële staatscourant van de Republiek Turkije, heeft als voornaamste doelstelling om de regulering van cryptocurrencies in het land volledig te voltooien binnen het lopende kalenderjaar 2024.

500 pagina’s tellend document

In artikel 400.5 van het uitgebreide document, dat bijna 500 pagina’s beslaat, worden de geplande initiatieven onthuld om crypto-activa te definiëren met het oog op passende belastingmaatregelen. Tevens zullen aanbieders van crypto-activa, waaronder cryptobeurzen, een wettelijke definitie krijgen. Het document bevat echter geen verdere details over de toekomstige regelgeving omtrent deze kwestie.

In september 2023 werd de voormalige CEO van de Turkse cryptocurrencybeurs Thodex, Faruk Fatih Özer, door een Turkse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11.196 jaar. Thodex, ooit een van de grootste handelsplatformen in het land, onderging een plotselinge instorting in 2021.

Veel crypto-zoekopdrachten

Volgens een onderzoek uit 2022 stond Turkije op de tweede plaats wereldwijd wat betreft zoekopdrachten met betrekking tot cryptocurrencies, waarbij 5,5% van de bevolking dergelijke zoekopdrachten uitvoerde. Dit fenomeen werd geïllustreerd door een aanzienlijke toename van het gebruik van cryptovaluta in het land in 2021, te midden van de voortdurende inflatiecrisis van de lokale fiatvaluta, de Turkse lira.

In december 2022 voltooide de Centrale Bank van de Republiek Turkije met succes haar eerste proefproject met de digitale munteenheid van de centrale bank, bekend als de digitale lira, en heeft plannen aangekondigd om in 2024 verdere testen uit te voeren. Hoewel de regering nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de volledige digitalisering van de nationale valuta, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor het digitale lira-project.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt