Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
In de VS en Europa zijn nationale noodtoestanden uitgeroepen. De banken in New York beginnen zonder contant geld te zitten. Aangezien bankruns eraan komen, zou dit de ultieme test voor fiat geld kunnen zijn.
Misschien wel één van de meest verontrustende effecten van de pandemie is dat mensen aan het hamsteren zijn geslagen. Ze haastten zich bijvoorbeeld om toiletpapier in te slaan.
Paniekaankopen in een onzeker klimaat zijn niet onverwachts. Het inslaan van rollen toiletpapier in plaats van voedsel is echter een kwestie van kuddegedrag.
Het nieuwe product dat de doodsbange New Yorkers aan het inslaan zijn, heeft een soortgelijk karakter: cash geld.
Vorige week kende de aandelenmarkt zijn slechtste dag in drie decennia. Een bank in Manhattan zag toen rijen mensen bij hun geldautomaten staan. Wanhopig en bang trokken klanten van de bank geld van hun rekeningen. Soms zelfs tienduizenden dollars tegelijk.
De vraag was zo groot dat het filiaal het niet aankon en tijdelijk geen $100 biljetten meer had. Hierdoor kon de bank grote transacties niet uitvoeren. Dat leidde ertoe dat mensen geen toegang hadden tot hun geld.
Banken in het hele land hebben hun activiteiten teruggeschroefd en hun vestigingen gesloten. Dit is uitgevoerd als een maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Het begint echter te lijken alsof de banken drastischer maatregelen beginnen te nemen. Managing Director bij Mantis VC en Forbes contributor Tatiana Koffman zei gisteravond op Twitter dat de maximale geldopnames van de Bank of America zijn teruggebracht tot $3.000. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.
Bank of America is limiting cash withdrawals to $3,000. Expect that number to drop over the next few days.
— Tatiana Koffman ⚡️ (@tatianakoffman) March 16, 2020
Bankruns zijn in de Verenigde Staten al heel lang niet meer voorgekomen. Ondanks de laatste wereldwijde financiële crisis waaruit Bitcoin is voortgekomen, was de laatste grote golf van bankruns tijdens de Grote Depressie in 1932.
Dat is natuurlijk niet het geval in veel andere delen van de wereld. Daar zijn bankruns enigszins cyclische gebeurtenissen geworden en zijn kapitaalcontroles de norm. Minder dan zes maanden geleden zagen we dat de banken in Hong Kong volledig zonder contant geld zaten en dat Turkije de rekeningen massaal bevroor.
Deze razernij van New Yorkers om hun spaargeld op te nemen en in hun matras te stoppen, is zeer alarmerend. Wanneer bankruns beginnen, beginnen wereldwijde financiële instellingen één voor één in elkaar te storten. Dan beginnen de reddingsoperaties van de overheid en worden we teruggebracht in een staat van déja vu. Een crisis. De grote geldpers wordt aangezet en er worden biljoenen dollars bijgedrukt.
Meer en meer mensen beseffen dat het geld in hun banken niet onder hun controle is en dat we op de rand van een recessie staan. En zo kunnen bankruns in de Verenigde Staten de ultieme test voor fiat zijn. Deze crisis kan dus wel eens de ultieme test zijn voor het traditionele financiële systeem.