Ripple rechtszaak
Ripple

Update in rechtszaak: Ripple vs. SEC op 21 augustus 2023

Hoewel Ripple een belangrijke zege behaalde in hun rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) – rechter Analisa Torres besloot dat Ripples verkoop van XRP niet gezien kon worden als een effectenverkoop – is het blockchainbedrijf nog in afwachting van de definitieve uitslag van deze juridische strijd.

De SEC lijkt een versneld beroep te overwegen en heeft daartoe een verzoek ingediend. Dit blijkt uit gerechtelijke stukken die op 18 augustus werden gedeeld door advocaat James K. Filan.

Wat zijn de gronden voor dit beroep

De beroepsmotie richt zich specifiek op twee punten over de uitspraak van de rechter. Deze punten bevatten fundamentele rechtsvragen waarover duidelijk verschillende meningen bestaan. Een snelle beroepsuitspraak kan mogelijk de afronding van de zaak bespoedigen.

De twee punten zijn:

  1. Het oordeel dat XRP’s ‘Programmatische’ aanbiedingen en verkopen op crypto handelsplatformen niet leiden tot een redelijke winstverwachting door de inspanningen van derden.
  2. Het oordeel dat Ripple’s overige XRP-distributies als ‘betaling voor diensten’ niet als een ‘geldinvestering’ gezien kunnen worden volgens SEC vs. Howey.

Ter herinnering, Ripple had eerder bezwaar gemaakt tegen de verwachte motie voor toestemming voor het versnelde beroep. Ze verzochten de rechter om de toezichthouder te beletten beroep aan te tekenen, omdat er geen duidelijke juridische vraag aanwezig was, behalve de (onjuiste) toepassing van de Howey-feiten. Ripples juridische team toonde ook andere zaken aan die volgens hen aantonen dat de effectentoezichthouder fout zat.

De rechter gaf de SEC echter toestemming om een verzoek in te dienen voor een tussentijds beroep en stelde 1 september als deadline voor het bezwaar van de verdediging. Filan zei dat dit niet betekent dat de SEC automatisch mag beginnen met dat beroep, alleen dat ze erom mogen vragen.

SEC’s Standpunt over Cryptocurrencies

Opvallend is dat de SEC lijkt te erkennen dat cryptocurrencies op zichzelf geen effecten zijn. Ze lijken niet de intentie te hebben dit deel van de uitspraak aan te vechten, zoals opgemerkt door Fox Business journalist Eleanor Terrett in haar bericht op X (voorheen Twitter) dat op 18 augustus werd gepubliceerd.

Vanwege de aanhoudende juridische problemen ondervindt XRP tegenslagen. Momenteel wordt XRP, de munt in het hart van de juridische strijd, verhandeld voor $0,527, een daling van 2% in de afgelopen 24 uur. Over de laatste week heeft het een daling van 17% gezien en in de afgelopen maand is het met 32,55% gedaald.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin zit in de ‘verveel je dood’ fase
Bitcoin bullmarkt houdt aan: $100.000 verwacht in 4e kwartaal 2024
Willy Woo: Bitcoin koers naar $1 miljoen in 2035
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Crypto analist: Dit is hoe Ripple (XRP) naar 1000 dollar kan stijgen
Beslissend moment: Cruciale uren aangebroken voor Bitcoin