Bitcoin (BTC)
Bitcoin

Van afhaalrestaurant naar miljoenenwoning: Vrouw veroordeeld voor witwassen via Bitcoin

In een opzienbarende rechtszaak is een 42-jarige vrouw, die eerder boven een Chinees afhaalrestaurant woonde, veroordeeld wegens het witwassen van geld, na betrokken te zijn geweest bij een grootschalige fraudezaak. Jian Wen, woonachtig in Parade Mansions, Hendon, werd betrapt met meer dan £3,4 miljard aan Bitcoin, wat de grootste inbeslagname van Bitcoin tot nu toe in Groot-Brittannië markeert.

Betrokken bij crimineel netwerk

De rechtbank hoorde dat Wen oorspronkelijk een bescheiden leven leidde in Leeds, met een inkomen van slechts enkele duizenden ponden per jaar, voordat haar leven een luxueuze wending nam. Ze raakte betrokken bij een crimineel netwerk en hielp bij het omzetten van cryptocurrencies in luxe goederen, waaronder huizen van meerdere miljoenen ponden en kostbare sieraden.

In 2017 maakte Wen een opmerkelijke verhuizing naar een zes-slaapkamerwoning in Hampstead, met een huur van meer dan £17.000 per maand, en deed ze zich voor als de frontman van een succesvol internationaal juweliersbedrijf. Haar betrokkenheid bij pogingen om dure huizen in Londen aan te schaffen, wekte uiteindelijk argwaan, vooral toen ze een poging deed om een herenhuis in Hampstead ter waarde van £23,5 miljoen te kopen.

Veroordeling voor rol in uitgebreide witwasoperatie

De Metropolitan Police en de Crown Prosecution Service (CPS) hebben Wen nu veroordeeld voor haar rol in deze uitgebreide witwasoperatie. Op 10 mei wordt zij veroordeeld voor het witwassen van 150 Bitcoin, ter waarde van ongeveer £7,5 miljoen. Dit maakt deel uit van een breder onderzoek dat leidde tot de inbeslagname van meer dan 61.000 Bitcoin.

Deze zaak benadrukt de toenemende rol van cryptocurrencies zoals Bitcoin in georganiseerde criminaliteit en witwaspraktijken. Hoofdaanklager Andrew Penhale onderstreepte de ernst van de zaak en de inzet van de autoriteiten om de opbrengsten van criminele activiteiten in beslag te nemen en te confisqueren. Terwijl de oorspronkelijke fraudeur nog op vrije voeten is, vertegenwoordigt deze veroordeling een belangrijke stap in de strijd tegen financiële criminaliteit.

Bitcoin nieuws

BlackRock Bitcoin ETF ziet eerste uitstroom op dag met record-ETF-uitstromen
Zit Bitcoin al op de top van zijn bullmarkt?
Crisis op de cryptomarkt: Dit is waarom de crypto-koersen zijn gedaald
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?