venezuela
Exchange, Regulatie

Venezolaanse regering blokkeert toegang tot Binance en sociale media

De overheid van Venezuela heeft naar verluidt de toegang tot de crypto-exchange Binance, het sociale mediaplatform X, en diverse andere online diensten geblokkeerd. Dit gebeurde als reactie op de onrust die is ontstaan na de betwiste presidentsverkiezingen.

DNS-blokkade is ingesteld

De lokale anti-censuurorganisatie ‘VE sin Filtro’ meldde dat er een DNS-blokkade was ingesteld op Binance, wat de normale werking van zowel de website als de mobiele app van het platform verstoorde.

“Net als bij diverse andere websites van bedrijven in verschillende sectoren in Venezuela, waaronder sociale netwerken, ondervinden de pagina’s van Binance toegang beperkingen,” aldus een bericht op het Latijns-Amerikaanse X-account van Binance op 10 augustus.

Binance verzekerde gebruikers op hun beurt dat hun fondsen volledig veilig zijn en voegde daaraan toe dat het bedrijf de situatie nauwlettend volgt. Ze willen deze situatie dan ook zo snel en goed mogelijk oplossen.

Binance zijn Peer-to-Peer-dienst is in Venezuela bijzonder populair, waar gebruikers direct contant geld kunnen omwisselen voor een cryptocurrency naar keuze. Dit wordt veel gebruikt door de lokale bevolking om de effecten van de hyperinflatie van de Venezolaanse bolívar te omzeilen.

Om de blokkades te omzeilen, adviseerde VE sin Filtro om een virtueel privénetwerk (VPN) te gebruiken.

Naast Binance ook X en Signal geblokkeerd

De blokkade van Binance volgde slechts een dag nadat president Nicolás Maduro in een televisietoespraak aankondigde dat hij telecomtoezichthouder Conatel had opgedragen om de toegang tot het platform X in het land voor 10 dagen te verbieden, volgens een bericht van Reuters.

Maduro had onlangs een publieke woordenwisseling met Elon Musk, de eigenaar van X, waarbij beide partijen elkaar uitdaagden tot een confrontatie.

Op dezelfde dag meldde het internetmonitoringproject NetBlocks dat ook de versleutelde berichtenapp Signal werd geblokkeerd. De app blijft echter functioneel wanneer de instelling ‘censuuromzeiling’ is ingeschakeld.

Spanningen zijn hoog opgelopen

De spanningen in Venezuela zijn hoog opgelopen na de presidentsverkiezingen van 28 juli, waarbij zowel Maduro als zijn rivaal Edmundo González de overwinning claimden. De door de regering gecontroleerde kiescommissie riep Maduro uit tot winnaar met iets meer dan 51% van de stemmen, maar verstrekte geen gedetailleerde stemtellingen. González beweert echter dat de resultaten van de stemmachines die zijn partij heeft verzameld, aantonen dat hij met bijna 70% van de stemmen had gewonnen.

De Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en diverse Zuid-Amerikaanse landen hebben Maduro’s overwinning niet erkend en roepen op tot een gedetailleerde telling van de stemmen. Hier is op dit moment nog weinig gehoor aan gegeven.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt