Blockchain

Verenigde Naties moet blockchain omarmen: António Guterres

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), genaamd António Guterres, zegt dat de VN blockchain technologie moet omarmen. Dit kwam naar buiten in een Forbes rapport van 28 december.


‘Blockchain technologie heeft een hoge potentie’

‘Om de Verenigde Naties mee te laten tellen in het huidige digitale tijdperk, moeten we technologieën zoals blockchain omarmen. Deze kunnen helpen het proces te versnellen om duurzaamheids-ontwikkelingsdoelen te behalen.’ zei hij.

Dit is niet de eerste keer dat Guterres zich erg positief uitliet over het potentieel van blockchain-technologie. Vorig jaar in juli zorgde hij ervoor dat de blockchain-technologie op de agenda gezet werd bij een belangrijke bespreking over digitale samenwerking.

In september 2018 sprak hij ook over hoe het vertrouwen in nationale instellingen en in een op-regels-gebaseerde wereldwijde orde is afgenomen. Toen vertelde hij hoe de blockchain kan helpen dit probleem te verminderen. Wel sprak hij minder positief over cryptocurrencies:

“Georganiseerde criminele netwerken liggen op de loer op het dark web. Zij profiteren van codering en bijna anonieme cryptocurrency-betalingen zodat ze kunnen handelen in mensen en illegale goederen.”

Ook Neil Wals, hoofd van het Wereld Cybercriminaliteitsprogramma van de Verenigde Naties, gaf eind augustus een waarschuwing af wat betreft cryptocurrencies. Hij zei dat crypto het tegengaan van witwaspraktijken aanzienlijk moeilijker maakt.


Verenigde Naties en Blockchain

Sinds Guterres het digitale samenwerkingsprogramma heeft gemaakt, is het gebruik van blockchain door de Verenigde Naties aanzienlijk toegenomen. Eerder deze maand lanceerde de VN een blockchain-tool om de uitbuiting van geëmigreerde werknemers in Hong Kong te voorkomen. Dit willen ze doen door middel van een blockchain-bedrijf voor financiële dienstverlening.

Volgens rapporten van juli werkt de VN ook aan blockchain-oplossingen voor duurzame stadontwikkeling in Afghanistan.

Ten slotte kan blockchain-technologie wereldwijd enorme voordelen bieden voor alle luchtvaartsystemen. Dit heeft de president van het gespecialiseerde bureau voor de luchtvaart van de Verenigde Naties in april gezegd.