Blockchain

Visa en Mastercard verhogen hun kosten dus crypto wordt aantrekkelijker

Wanneer je crypto’s gebruikt betaal je transactiekosten, maar dat geldt ook voor betaalkaarten. Nu Visa en Mastercard hun kosten verhogen, worden andere opties, zoals crypto, aantrekkelijker om te gebruiken.


Twee grote bedrijven verhogen hun tarieven

Creditcard aanbieders brengen een deel van de betalingen in rekening. Dit zijn de zogenaamde interbancaire vergoedingen of swipe-vergoedingen. Nu twee grote daanbieders hun tarieven willen verhogen, zou crypto dus wel eens een goed alternatief kunnen worden. Wall Street Journal meldde woensdag het volgende:

“Visa Inc. en Mastercard Inc. zijn van plan om in april swipe-vergoedingen te verhogen voor sommige soorten creditcard aankopen. Hoewel ze onzichtbaar zijn voor consumenten, zijn ze dat minder voor winkeliers. Vaak betalen zij uiteindelijk vergoedingen van ongeveer 2% van de creditcard aankopen van hun klanten. De tarieven worden bepaald door kaartnetwerken, zoals Visa en Mastercard. Winkeliers betalen ze aan de banken die de kaarten uitgeven.”


Is crypto de toekomst?

Naarmate de creditcard kosten stijgen, worden andere opties dus aantrekkelijker voor winkeliers, waaronder crypto. Digitale activa brengen ook transactiekosten met zich mee, maar sommige kunnen goedkopere alternatieven zijn dan de creditcardmaatschappijen. Helemaal nu de kaartkosten blijven stijgen.

Met name Bitcoin heeft de laatste tijd veel kritiek gekregen op transactiekosten. Veel mensen negeren echter de kosten die ondernemers maken door betaling via pinpas of creditcard te accepteren. Crypto’s zouden hier mogelijk een uitkomst voor kunnen bieden.

De wereldwijde economieën veranderden abrupt in maart 2020 toen COVID-19 en preventiemaatregelen de overhand namen. Deze pandemie ging samen met een verschuiving van contante betalingen naar pin-betalingen. Hierdoor hebben creditcards veel kracht gewonnen ten opzichte van contant geld. Crypto zou mogelijk een stop kunnen brengen in de als maar groeiende macht van creditcard maatschappijen. Crypto’s zijn namelijk ook digitaal, kunnen online en persoonlijk worden gebruikt, en ze kunnen ook andere extra voordelen bieden, zoals decentralisatie.