VodafoneAI
Blockchain

Vodafone en Microsoft sluiten tienjarige samenwerking voor Cloud en AI

In een recente aankondiging hebben Vodafone, een toonaangevend telecommunicatiebedrijf uit het Verenigd Koninkrijk, en het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft een tienjarige strategische samenwerking ondertekend. De deal, ter waarde van 1,5 miljard dollar, focust op cloud computing en kunstmatige intelligentie (AI).

Bijzonder aspect: generatieve AI

Deze samenwerking brengt Vodafone’s investering in cloud computing en klantgerichte AI-diensten in de schijnwerpers, waarbij de technologieën van Microsoft een centrale rol spelen. Een bijzonder aspect van de deal is de integratie van generatieve AI, die belooft de dienstverlening van Vodafone revolutionair te veranderen.

Vanaf 17 januari is Vodafone van plan om uitgebreid te investeren in Microsoft’s cloud computing platformen en AI-gestuurde klantenservice oplossingen. Microsoft zal op zijn beurt profiteren van Vodafone’s uitgebreide netwerk van vaste en mobiele verbindingen.

Een opvallend onderdeel van deze samenwerking is de toepassing van Microsoft’s OpenAI Service op alle klantcontactpunten van Vodafone, inclusief de digitale assistent TOBi. Microsoft’s AI-tool Copilot zal ook beschikbaar worden gesteld aan medewerkers van Vodafone om werkprocessen te verbeteren en digitale efficiëntie te verhogen.

Belang van samenwerking voor Vodafone

Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft, benadrukte het belang van deze samenwerking voor de verbetering van de klantervaring van Vodafone, met een focus op klanten in Afrika en Europa. De AI-integraties zullen worden ontwikkeld met een sterke nadruk op onbevooroordeeldheid, ethiek, privacy en veiligheid.

Het partnerschap streeft ook naar het hyperschalen van Vodafone’s Internet of Things (IoT)-connectiviteitsplatform en het ontwikkelen van nieuwe digitale en financiële diensten, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven in Europa en Afrika.

Naast AI-integratie zal de samenwerking zich richten op de ontwikkeling van nieuwe diensten. Microsoft lanceerde onlangs, op 15 januari, een professionele editie van de Copilot-software, gericht op zakelijke gebruikers.

Samenwerking een ‘no-brainer’

Tijdens een toespraak op het World Economic Forum in Davos op 16 januari, omschreef Nadella de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI als een “no-brainer”, die gezonde concurrentie in het AI-veld stimuleert.

Deze historische overeenkomst belooft aanzienlijke vooruitgang in de technologische capaciteiten van beide bedrijven en heeft het potentieel om de telecommunicatie- en technologie-industrieën wereldwijd te transformeren.