FTX Exchange
Regulatie

Voormalig FTX-topman hoopt op slechts 18 maanden gevangenisstraf

Ryan Salame, voormalig co-CEO van FTX Digital Markets, hoopt op een celstraf van maximaal 18 maanden. Dat bleek in ieder geval uit het document dat zijn advocaten bij de rechtbank van New York indienden.

Volgens zijn advocaten had Salame geen idee van de schimmige praktijken die Sam Bankman-Fried en zijn kompanen op de achtergrond uitvoerden.

Salame: Onwetend slachtoffer of medeplichtige?

Salame was één van de weinigen kopstukken van de failliete cryptobeurs die niet tegen Sam Bankman-Fried hoefde te getuigen tijdens zijn proces. Zelf bekende Salame zich in september 2023 schuldig aan twee misdrijven: het illegaal opereren van een geldtransactiebedrijf en fraude met campagnefinanciën.

Op 28 mei volgt zijn strafuitspraak.

Salame’s advocaten stellen dat hij “absoluut geen weet had” van de grootschalige fraude gepleegd door enkele topfiguren van FTX en Alameda Research. “Ryan heeft niemand bestolen,” schrijven ze. “Hij heeft klanten niet belazerd en is, net als iedereen, voor de gek gehouden door het geloof dat de bedrijven legitiem, solvabel en enorm winstgevend waren.”

Volgens hen was Salame zelfs slachtoffer van de fraude. “Zoals Caroline Ellison tijdens het proces tegen Bankman-Fried verklaarde, hebben zij en SBF hem zelfs nog op 6 november 2022, vlak voordat FTX instortte, onwetend gehouden. Ze misleidden hem net zoals ze de rest van de wereld voor de gek hielden.”

Lagere positie en oprechte spijt

Twee dagen na die misleiding, op 9 november, rapporteerde Salame de frauduleuze activiteiten van FTX aan de Bahamaanse effectencommissie. Kort daarop trad Bankman-Fried af en ging de cryptobeurs failliet. SBF werd later uitgeleverd aan de VS en veroordeeld tot 25 jaar celstraf.

Salame’s advocaten vinden 18 maanden celstraf passend omdat hij “de laagste positie bekleedde binnen de samenzweringen waarvoor hij schuldig werd bevonden.” In tegenstelling tot Bankman-Fried, die als afschrikwekkend voorbeeld dient, heeft Salame “oprecht verantwoordelijkheid genomen” voor zijn daden.

Salame is naar verwachting de tweede FTX-gerelateerde persoon die wordt veroordeeld, na Bankman-Fried. Of voormalig Alameda CEO Caroline Ellison, FTX-medeoprichter Gary Wang en voormalig technisch directeur Nishad Singh celstraffen krijgen is nog onduidelijk. Zij bekenden allemaal schuld en getuigden tegen SBF.

Sinds zijn bekentenis in 2023 is Salame op vrije voeten dankzij een borgtocht van 1 miljoen dollar. Als onderdeel van zijn deal met justitie betaalt hij zo’n 12 miljoen dollar: 6 miljoen aan de Amerikaanse overheid, 6 miljoen aan FTX-schuldeisers en hij draagt twee panden en een bedrijf over. Volgens zijn advocaten houdt dit hem financieel gezien “met lege handen achter.”

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten