Robot Deepfakes
Tech

Voormalig onderzoeker OpenAI waarschuwt: AI niet te onderscheiden van mensen in 2027

Leopold Aschenbrenner, een voormalig veiligheidsonderzoeker bij ChatGPT ontwikkelaar OpenAI, verwacht dat kunstmatige intelligentie in 2027 niet meer van mensen te onderscheiden is. In vakjargon noemt men dat niveau van kunstmatige intelligentie artificial general intelligence (AG).

De potentie van kunstmatige intelligentie

In het 165-pagina’s tellende document gaat Aschenbrenner in op de toekomst van kunstmatige intelligentie. Meer specifiek schrijft hij hier over “Situational Awareness” het vermogen van kunstmatige intelligentie om zich bewust te zijn van de situatie/context waar ze zich in bevinden.

In zijn essays geeft Aschenbrenner specifiek aandacht aan AGI, het type van kunstmatige intelligentie dat dus een met mensen vergelijkbare vorm van intelligentie moet zijn.

Nu zitten we nog met AI die vooral specifieke taken goed kunnen volbrengen, maar we kruipen steeds dichter in de buurt van AGI.

Uiteindelijk is “het grote doel” of eindstation het creëren van een superintelligentie, zo claimt Aschenbrenner. Voordat we dat bereiken voorziet hij voor 2027 dus eerst nog AGI.

Dat kan al een bijzonder moment worden, mocht hij gelijk krijgen, want dan krijg je in theorie een toekomst waarin het draait om computerkracht. Wie over de meeste computerkracht beschikt zal iedere strijd kunnen winnen.

Je zou bijvoorbeeld ook kunnen indenken dat er concurrenten van Newsbit komen, die volledig worden gerund door kunstmatige intelligentie, zonder dat lezers dat doorhebben.

Wat betekent dit voor de samenleving?

Het is lastig om op voorhand te voorspellen wat dit betekent voor de samenleving en al helemaal voor Bitcoin. Voor de samenleving zou het twee kanten op kunnen gaan.

Voor veel banen die we nu hebben, zijn straks geen mensen meer nodig. Zou dat dan toch een moment zijn waarop een basisinkomen realistisch kan worden? Een toekomst waarin je alleen hoeft te werken als je meer wil in het leven.

Dan nog moet je kunnen concurreren met kunstmatige intelligentie, die mogelijk alles sneller en beter doet dan jij. In een dergelijke toekomst lijkt het vooral van belang dat je handig bent in de fysieke zin van het woord.

Aan de andere kant zal het nog jaren duren voordat mensen gewend zouden raken aan het feit dat financiële verslaggeving of andere zaken puur en alleen het werk van robots is.

Wat denk jij? Gaat kunstmatige intelligentie de samenleving de komende jaren al compleet op de schop gooien?

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Bitcoin koers naar $1 miljoen volgens analisten van Bernstein
Glassnode: Opwaartse trend Bitcoin koers nog altijd intact
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt