Law / Recht
Bitcoin, Regulatie

Voormalige CEO van Australische cryptobeurs aangeklaagd voor verduistering van $1,47 miljoen

Grant Colthup, de voormalige CEO van de Australische cryptobeurs Mine Digital, wordt geconfronteerd met serieuze beschuldigingen van verduistering. Volgens de Australian Securities and Investments Commission (ASIC) zou Colthup $1,47 miljoen (2,2 miljoen Australische dollars) van een klant hebben gestolen. De klant had het geld overgemaakt met de intentie om Bitcoin te kopen, maar ontving nooit de beloofde cryptocurrency.

Gebruik van fondsen voor schuldaflossing

De klant betaalde het bedrag aan ACCE Australia, het moederbedrijf van Mine Digital. Volgens ASIC gebruikte Colthup de fondsen echter om schulden van ACCE af te lossen of cryptocurrency voor andere klanten te kopen. Mine Digital ging in september 2022 failliet en sindsdien proberen schuldeisers een bedrag van $16 miljoen terug te vorderen.

Aanklacht tegen Colthup

Op 21 oktober werd Colthup tijdens een hoorzitting in Ipswich, Queensland, officieel op de hoogte gesteld van de aanklacht. De zaak wordt op 16 december voortgezet. De aanklacht valt onder artikel 408C van de Queensland Criminal Code, dat een gevangenisstraf tot 20 jaar kan opleveren.

Bitcoin-transactie nooit afgerond

De waarde van Bitcoin schommelde tussen de $18.890 en $24.580 toen de klant de transactie wilde uitvoeren, blijkt uit gegevens van CoinGecko. Inmiddels is de prijs van Bitcoin gestegen tot ongeveer $67.460, wat betekent dat de niet-ontvangen Bitcoin nu tussen de $4 miljoen en $5,24 miljoen waard zou zijn.

Faillissement en onderzoek

Mine Digital was actief van mei 2019 tot september 2022. Na het faillissement bleek dat er slechts $20.000 aan activa beschikbaar was, terwijl schuldeisers $16 miljoen claimen. Brad Tonks, partner bij PKF’s business recovery en insolventie, is aangesteld als vereffenaar. PKF overweegt verdere juridische stappen tegen Colthup om schuldeisers te compenseren.

Bitcoin nieuws

IMF: strijd tegen inflatie is bijna gewonnen
Retailbeleggers stappen weer in: Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Crypto analisten verwachten snelle terugkeer Bitcoin koers naar $73.000
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
Robert Kiyosaki waarschuwt voor gigantische crash: Bitcoin koers kan dalen tot $5000
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk