Crash
Bitcoin

Vrijdag was slechtste dag in 3 maanden voor Bitcoin ETF’s, $237 miljoen uitstroom

De Amerikaanse Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben afgelopen vrijdag maar liefst $237,4 miljoen aan kapitaal verloren. Het markeert het slechtste resultaat voor de in januari gelanceerde fondsen in meer dan drie maanden tijd, wat een goede weerspiegeling is van de huidige droevige situatie op de cryptomarkt.

Een van de slechtste dagen ooit voor BTC-fondsen

Het grote verlies van de Bitcoin-fondsen komt naar voren in gegevens van Farside Investors. Sinds 1 mei, toen een recorduitstroom van $563,7 miljoen werd waargenomen, hebben de fondsen niet meer zoveel kapitaal uit moeten zwaaien als afgelopen vrijdag. Deze recente uitstroom markeert zelfs een van de grootste verliezen sinds de massa-lancering op 11 januari. Slechts drie keer eerder is er meer kapitaal verdwenen dan afgelopen vrijdag.

Opmerkelijk genoeg zag Grayscale’s GBTC-fonds niet de grootste kapitaalvlucht. Grayscale’s fonds, dat al met meer dan $19 miljard is gekrompen sinds de conversie van een gesloten trustfonds naar een spot ETF, verloor vrijdag $45,9 miljoen. 

Zowel het gezamenlijke fonds van ARK Invest met 21Shares als die van Fidelity hebben een slechtere handelsdag neergezet, met uitstromen van respectievelijk $104,1 miljoen en $87,7 miljoen. Voor Fidelity was het zelfs de op twee na hoogste dagelijkse uitstroom sinds de lancering.

Ook Bitwise en VanEck zijn de dag in het rood geëindigd, met uitstromen van respectievelijk $29,4 miljoen en $23 miljoen.

Grayscale’s woensdag op de markt gebrachte ‘mini’ ETF, dat een goedkoper alternatief biedt dan zijn GBTC-fonds, zette zijn positieve reeks voort met een bescheiden instroom van $9,9 miljoen. Op woensdag haalde het al $18 miljoen binnen, gevolgd door $191 miljoen op donderdag.

BlackRock zag voor de twintigste achtereenvolgende handelsdag een netto-instroom, van $42,8 miljoen om precies te zijn.

Rode week voor Bitcoin ETF’s

Met het dramatische resultaat van vrijdag hebben de bitcoin ETF’s de week in het rood afgesloten. In totaal zijn de fondsen de afgelopen week met $80,4 miljoen gekrompen. Het is alweer enige tijd geleden dat de fondsen een wekelijkse netto-uitstroom hebben ervaren. De laatste keer dat dit gebeurde was namelijk in de laatste week van juni. 

Ook de Bitcoin koers heeft het zwaar. Vrijdag ging Bitcoin met meer dan 7% onderuit dankzij slechte arbeidsmarktcijfers van de Verenigde Staten – tot een dieptepunt van zo’n $60.700. Na een opleving tot bijna $62.000 is bitcoin gisteren gedaald tot een nieuw dieptepunt van nipt onder de $60.000.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bloomberg-analist: BlackRock en Bitcoin ETF’s houden BTC overeind
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?
Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt