bitcoin crash
Bitcoin

Waarom dalen de crypto koersen? Bitcoin en Altcoins krijgen klappen

Het was een relatief rustig weekend in de cryptomarkt, maar op zondag daalden de koersen plotseling fors. De prijs van Bitcoin zakte binnen een dag van $61.600 naar een dieptepunt van $58.300. Ook de altcoin koersen kleurden donkerrood, met scherpe dalingen over de hele linie. Wat is er aan de hand met de cryptomarkt?

BTC
BTC/USD 1 uur grafiek – Bron: TradingView

Wat is er aan de hand?

De cryptomarkt herstelde zich sterk na de grote crash van vorige week, toen de Bitcoin-koers kortstondig onder de $49.000 zakte. Hoewel de prijs zich snel herstelde en zelfs een piek bereikte van $62.000, lijkt er nu opnieuw sprake te zijn van een correctie. Dit duidt erop dat beleggers nog steeds onzeker zijn, wat zorgt voor aanhoudende volatiliteit in de markt.

De belangrijkste oorzaak van de huidige koersdaling is waarschijnlijk de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Israël heeft aangegeven dat Iran besloten heeft om Israël direct aan te vallen, terwijl het vorige week nog leek alsof Iran terughoudend zou zijn.

De gematigde president Pezeshkian pleit weliswaar voor voorzichtigheid, maar de Iraanse Revolutionaire Garde (RG) streeft juist naar een zwaardere aanval dan in april, toen Iran meer dan 300 drones en raketten op Israël afvuurde.

De ernst van de situatie blijkt ook uit de versterking van de Amerikaanse oorlogsvloot in het Midden-Oosten. De Amerikaanse minister van Defensie, Austin, heeft in een telefoongesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Gallant toegezegd dat een vliegdekschip dat al onderweg was naar de regio zijn reis zal versnellen.

Daarnaast stuurt de VS een kernonderzeeër met geleide raketten naar het gebied, en een extra vliegdekschip, uitgerust met onder andere moderne Joint Strike Fighter-straaljagers, zal eveneens worden ingezet.

Deze ontwikkelingen zorgen voor nervositeit onder beleggers, wat bijdraagt aan de recente koersdalingen.

Altcoins hebben het zwaar

Vandaag hebben ook de altcoins het zwaar te verduren. Ethereum, de belangrijkste altcoin, zag in de afgelopen 24 uur een prijsdaling van 4,12%, waarmee het momenteel rond de $2.542 wordt verhandeld. De marktkapitalisatie van ETH begon de week op $305,8 miljard, met een 24-uurs handelsvolume van $14,7 miljard.

Ook Binance’s native token, BNB, kreeg een klap. Nadat BNB eerder een all-time high van $720 had bereikt, daalde de prijs na een 4,26% daling tot $507. De daling was nog scherper bij Solana. De SOL koers zakte met 7,50% tot $144.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bitcoin wallet komt na 15 jaar tot leven: hallo Satoshi?
Cryptomarkt bloeit op: Bitcoin en Ethereum ETF’s zien grote instromen
Kevin Svenson: Bitcoin op het punt van explosieve stijging naar nieuwe all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13