Exchange

Waarom de aanklachten tegen BitMEX slecht nieuws kunnen zijn voor DeFi

De beschuldigingen tegen BitMEX over een zwak AML- en KYC beleid kunnen slecht nieuws zijn voor de wereld van gedecentraliseerde financiën (DeFi).


Aanklachten tegen BitMEX

In de nasleep van strafrechtelijke aanklachten tegen BitMEX, debatteert de crypto gemeenschap over de vraag of de DeFi-sector ook te maken krijgt met woede van de toezichthouders.

Op 1 oktober kondigde de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission aanklachten aan tegen drie BitMEX leidinggevenden. De aanklachten waren voor het overtreden van de Bank Secrecy Act (BSA). Het werd overtreden vanwege het vermeende zwakke beleid van de exchange tegen het witwassen van geld en het know-your-customer beleid (KYC).

DeFi protocollen, waaronder gedecentraliseerde exchanges (DEX’s), hebben er een deugd van gemaakt dat ze minimale AML en KYC procedures hebben. Velen vragen zich nu echter af of DEX’s ook verplicht zijn om te voldoen aan de BSA. De meeste projecten streven naar decentralisatie van eigendom en bestuur in hun gemeenschappen.

Veel DeFi protocollen beweren dat ze toezichthouders kunnen omzeilen door simpelweg volledig gedecentraliseerd te worden. Echter zijn er steeds meer twijfels of dit waar is. De DeFi protocollen zijn recentelijk onder vuur komen te liggen omdat ze met een hoge mate van centralisatie werken.met 12 van de 15 topprojecten behouden de ‘God Mode admin keys’.


Mogelijke gevolgen

In een Twitter thread met 25 berichten onderzocht investeerder en blockchain consultant Adam Cochran de mogelijke gevolgen van de BitMEX-kosten voor DeFi protocollen.

Hij zei dat autoriteiten een DEX niet rechtstreeks kunnen afsluiten vanwege het gedecentraliseerde karakter ervan. Echter kunnen toezichthouders zich richten op de kernontwikkelaars die de admin keys bezitten. Daarnaast kunnen ze ook richten op de domein providers die de front-end-interfaces van DEX’s hosten:

“Als dat met een protocol zou gebeuren, zou een groot deel van de gebruikers het niet meer gebruiken en niet rechtstreeks met het contract communiceren. Hierdoor wordt het protocol in feite vernietigd”. “De sleutelfactor hier is dat een protocol niet buiten het bereik van de overheid ligt. Er zijn altijd knelpunten die kunnen worden toegepast.”

Echter is Cochran van mening dat de crypto gemeenschap zou moeten willen dat regelgeving zoals de BSA op DeFi van toepassing is. Hij voegt eraan toe dat er een verschil is tussen het willen van soevereiniteit en privacy over je geld versus het mogelijk maken van criminele activititen.

In reactie hierop zei Twitter gebruiker ‘tendies.eth’ dat DEX’s al meer meegaand is dan hun gecentraliseerde tegenhangers. Dit vanwege de mogelijkheid om elke nieuwste transactie op de chain te volgen:

“CEXs kunnen het witwassen van geld mogelijk maken via hun privédatabases. Maar dit geldt niet voor DeFi. Bij DeFi is elke tx openbaar en transparant. DeFi is veel beter traceerbaar dan particuliere banken en CEXs.”

Chief Investment Officer bij Apollo Capital Henrik Andersson vertelde dat gezien de tijd die het kostte om deze [BitMEX] zaak voor te leggen, hij niet gelooft dat DeFi zaken op korte termijn zullen worden ingediend. Hij voegde eraan toe dat de DeFi projecten rustig moeten blijven en door moeten gaan:

“DeFi projecten moeten zich blijven concentreren op het bouwen van een niet te stoppen financiële infrastructuur door middel van een gratis en open code.”

Voortschriften niet meer te vermijden

Dave Jevans, Chief Executive Officer van CipherTrace, zei dat hij niet gelooft dat DeFi protocollen de voorschriften zullen omarmen. Echter gaan ze er toch gewoon komen:

“Ze zullen niet lang aan de regelgeving kunnen ontsnappen. De ogen zijn volledig op hen gericht.”

CryptoWhale vertelde zijn 40.000 twitter volgers dat hij gelooft dat er regelgeving komt voor 8.800 projecten op de markt die illegaal opereren. Deze projecten zullen worden gesloten. Inclusief de DeFi tokens, exchanges en privacytokens.