Bitcoin crash, daalt
Nieuws

Waarom is de Bitcoin Prijs gedaald deze week?

In de voorbije 30 dagen werd de cryptomarkt gekenmerkt door een aanzienlijke hoeveelheid neerwaartse bewegingen. Bitcoin (BTC) was bijna in staat om de prijsbarrière van $32.000 te overtreffen, maar na een gefaalde poging viel de waarde ervan in de daaropvolgende dagen terug tot onder de $30.000.

Deze neerwaartse beweging veroorzaakte een gevoel van frustratie bij beleggers over de prijsontwikkeling van deze veelgebruikte cryptocurrency. De vraag rijst nu: waarom heeft Bitcoin in recente dagen een daling doorgemaakt, en zal deze trend aanhouden?

Factoren die de Bitcoin Koers Beïnvloeden

Er zijn tal van factoren die de koers van Bitcoin beïnvloeden. De cryptomarkt, die nog in zijn kinderschoenen staat en constant aan verandering onderhevig is, kent aanzienlijke volatiliteit, zoals beleggers in de afgelopen jaren hebben ondervonden. Belangrijk nieuws uit de sector kan soms leiden tot enorme prijsexplosies of harde crashes. Neem bijvoorbeeld het faillissement van FTX, wat een forse daling van de gehele cryptomarkt tot gevolg had. Aan de andere kant kan bepaalde berichtgeving een aanzienlijke stijging van de BTC-koers teweegbrengen, zoals toen technologiebedrijf Tesla aankondigde Bitcoin in haar balans op te nemen.

Bovendien spelen marktdynamiek en de staat van de economie een cruciale rol. Wanneer de economie er goed voorstaat, hebben beleggers meer geld om te sparen en te investeren en hebben ze meer vertrouwen dat de waarde van assets in de toekomst zal stijgen. Het gedrag binnen de blockchain, of “on-chain” gedrag, vormt ook een belangrijke indicator. Wordt Bitcoin daadwerkelijk gebruikt? Wat is bijvoorbeeld het gedrag van de grote spelers, de zogenaamde ‘whales’? In de analyse van vandaag duiken we dieper in op deze vraagstukken.

BTC prijsanalyse

Bij een terugblik op de prijsprestaties van BTC in de afgelopen maand wordt duidelijk dat de waarde enigszins is afgenomen. Ter vergelijking: op 13 juli schoot de Bitcoin-koers omhoog naar een waarde van $31.666, gestimuleerd door ontwikkelingen in de Ripple-rechtszaak. Nu, minder dan twee weken later, is de koers met ongeveer 7,8% gedaald. Deze relatief teleurstellende prijsprestatie is een tegenvaller voor veel beleggers, vooral na de sterke waardestijging van de munt in de eerste vijf maanden van het jaar.

Prijsprestatie Bitcoin (BTC) in de afgelopen 30 dagen
Figuur 1: Prijsprestatie Bitcoin (BTC) in de afgelopen 30 dagen (bron; CoinGecko)

Marktwerking en de Bitcoin prijs

Een andere belangrijke factor is marktwerking, als de prijs hard omhooggaat dan komen steeds meer en meer investeerders in een winstgevend positie terecht. Dit betekent dat de verkoopdruk toeneemt. Als dit in een korte tijd gebeurt zien we over het algemeen dermate veel verkoopdruk ontstaan dat op termijn de koers gaat doelen. De bitcoin prijs moet dan “afkoelen” wordt dan wel eens gezegd. Hetzelfde gebeurt als de BTC-koers hard daalt, korte termijn traders zijn vrijwel compleet uit hun posities verwijderd waardoor de verkoopdruk opraakt. Een koersstijging is dan steeds waarschijnlijker.

In juni kende BTC een goede maand en in juli kwam daar nog een verdere stijging op in verband met het positieve nieuws van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op 13 juli die aankondigde XRP als een “security” te zien. Het resultaat? Sinds 1 januari is bitcoin gestegen met ongeveer $16.500 tot bijna $32.000 op 13 juli, een stijging van bijna 94% in minder dan een halfjaar tijd. Er is een flinke toename te zien in verkoopdruk omdat beleggers hun winsten willen verzilveren, zeker met de harde prijs crashes van de bear markt in 2022 nog vers in het achterhoofd. Een korte correctie is in dat geval niet heel gek.

Macro-economie en sentiment drukken BTC koers

De macro-economie is historisch gezien ook een invloedrijke factor voor de prijzen in de cryptomarkt. Analisten volgen daarom de macro-economie met name in Amerika nauw op de voet, omdat het een van de grootste economieën in de wereld is. Zoals Figuur 2 laat zien presteert de NASDAQ index, een verzameling van voornamelijk tech-aandelen, verrassend goed in vergelijking met Bitcoin. Echter ook de NASDAQ kent een aantal rode dagen de afgelopen 7 dagen, zo daalde het van 14.358 tot een huidige stand van 14.058. Dit komt neer op een daling van ruim 2%.

Prijs prestatie van NASDAQ index
Figuur 2: Prijs prestatie van NASDAQ index (bron; NASDAQ)

Verhoging van de rente in Amerika en Europa

Een andere cruciale factor is de rentestand in de Verenigde Staten en Europa. Wanneer de rente stijgt, wordt het lenen van geld duurder en wordt het aantrekkelijker om laag-risico obligaties te kopen of geld op een spaarrekening te zetten. Dit leidt ertoe dat investeringen met hoger risico minder in trek zijn. Aangezien traditionele beleggers Bitcoin doorgaans als een hoog-risico-investering beschouwen, kan een stijging van de rente leiden tot een afname van de instroom van kapitaal naar Bitcoin.

Hebzuchtig sentiment in de crypto markt

Tot slot was het marktsentiment volgens data van alternative.me duidelijk overhellend naar hebzucht. Zoals afgebeeld in Figuur 3, toonde de markt in de afgelopen weken een gretig sentiment. De zogenaamde Fear & Greed Index (FGI) wordt door analisten gebruikt om te bepalen of de markt over- of ondergewaardeerd is.

Fear & Greed index
Figuur 3: Fear & Greed index (bron; alternative.me)

Historisch gezien suggereren periodes van overheersende hebzucht een overgewaardeerde markt, die doorgaans gevolgd wordt door een tijdelijke correctie. Zoals de grafiek aantoont, bedroeg de FGI vorige maand nog 64 en is sindsdien gedaald tot 50, wat impliceert dat een marktbodem mogelijk naderbij komt.

Conclusie

De afgelopen maand heeft Bitcoin te maken gehad met diverse neerwaartse correcties en worstelde het met het doorbreken van de $32.000 weerstand. De invloeden op de prijsdynamiek van Bitcoin zijn complex en omvatten marktvolatiliteit, economische omstandigheden, gedrag op de blockchain en besluiten van grote spelers.

Het huidige marktsentiment is grotendeels hebzuchtig, wat vaak een teken is van een aanstaande correctie. Daarnaast speelt de rentestand in de VS en Europa ook een grote rol. Terwijl Bitcoin recentelijk een dip heeft ervaren, suggereert de Fear & Greed Index dat we dichtbij de bodem van deze correctie kunnen zijn.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

BitMEX: ‘De vertraagde impact van hogere rentes’
Dit verwacht Jason Pizzino van Bitcoin in Q4 2023
Macro-investeerder Luke Gromen voorspelt bullmarkt voor Bitcoin en goud
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je in november 2021 voor 1000 euro aan Shiba Inu (SHIB) had gekocht
Rich Dad Poor Dad auteur: ‘Haal je geld weg bij de banken’
Analist voorspelt: Ripple (XRP) zou in september 2024 kunnen stijgen tot $43