Bitcoin (BTC), US Dollar
Bitcoin

Waarom staat de Bitcoin koers onder druk?

De Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs die op 11 januari 2024 lanceerden lijken een gigantisch succes. In één maand tijd wisten de ETFs voor 5 miljard dollar aan Bitcoin in te kopen (hier zijn de verkopen van Grayscale al afgehaald). Ondanks dat heeft de Bitcoin koers nu moeite om het niveau van 52.000 dollar definitief te doorbreken.

Waarom staat de Bitcoin koers momenteel onder druk?

Handelaren openen shortposities op Bitcoin

Het lijkt erop dat mensen momenteel met geleend geld short gaan op Bitcoin. Dit noemen we ook wel shorten met een hefboom.

Hoe dat werkt is als volgt. Je gaat naar een beursplatform en leent daar Bitcoin. Om dat te kunnen doen moet je een zekere hoeveelheid kapitaal in je account hebben als onderpand.

Vervolgens verkopen deze mensen direct de Bitcoin die ze geleend hebben, in de hoop dat de koers daalt. Volgens HODL15Capital zijn er ongeveer 1 miljard dollar aan shortposities die worden geliquideerd bij een Bitcoin koers van tussen de 52.400 en 53.000 dollar.

We spreken van een liquidatie als een handelaar niet meer voldoende kapitaal in zijn account heeft om zijn shortpositie te dekken. Dit kan gebeuren als de Bitcoin koers stijgt, wat natuurlijk het tegenovergestelde is van waar deze handelaren op hopen.

Als shorthandelaren massaal worden geliquideerd, dan zorgt dat meestal voor een explosie van de Bitcoin koers. Waarom? Omdat zij dan allemaal op hetzelfde moment de Bitcoin die ze geleend hebben moeten terugkopen en terugleveren aan het handelsplatform.

Is de massa op de hoogte van het ETF succes van Bitcoin?

Je kunt je afvragen in hoeverre de grote massa op de hoogte is van het succes van de Spot Bitcoin ETFs. Veel mensen die ik spreek, die ook Bitcoin hebben, weten niet eens van de Spot Bitcoin ETFs.

Zo is het nog maar de vraag hoeveel mensen weten dat de ETFs afgelopen week alleen al voor 44.774 Bitcoin aan kapitaal in de markt pompten.

Het lijkt erop dat particulieren momenteel verkopen. Waarschijnlijk omdat ze dat eindelijk zonder verlies kunnen doen en van hun Bitcoin af willen, om die vervolgens weer terug te kopen als er een nieuwe bullmarkt komt.

Kan het zijn dat de mensen buiten onze kleine bubbel nog niet helemaal zien wat hier staat te gebeuren? Dat zou kunnen. Maar wellicht missen wij weer dingen vanuit onze eigen bubbel.

Niemand weet uiteindelijk wat de Bitcoin koers op de lange termijn gaat doen en een nieuwe bullmarkt is zeker niet gegarandeerd.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?