Bitcoin

Waarom steeg de Bitcoin prijs vannacht naar $9500?

De Bitcoin prijs is in 1 dag tijd van $7700 naar $9500 gestegen. Deze enorme stijging is voornamelijk veroorzaakt door drie belangrijke factoren. In dit artikel lees je welke.


Inleiding

De Bitcoin koers steeg dus van $7700 naar een hoogtepunt van $9500 wat een procentuele stijging van maar liefst 23% is.

De drie belangrijkste factoren die deze enorme stijging mogelijk hebben gemaakt zijn: een record volume, een doorbraak boven historische weerstandsniveaus en een merkbare stijging van de institutionele vraag.


Enorme volumes op spot exchanges

In de cryptowereld verwijst de term spot exchange naar een platform waar je crypto transacties kunt uitvoeren zonder hefboomwerking. Denk bijvoorbeeld aan Coinbase en het normale platform van Binance.

Volumes afkomstig van deze exchanges worden niet opgeblazen door geleend kapitaal. De spotvolumes vertonen daarom een authentieke vraag en nemen vaak toe tijdens een accumulatiefase.

In tegenstelling tot eerdere prijsstijgingen, werd de recente rally voornamelijk geleid door spotvolumes. Binance en Coinbase zagen recordhoge dagelijkse volumes, zoals gedeeld door Binance CEO Changpeng Zhao.

Op Coinbase was de vraag naar Bitcoins zelfs zo hoog dat de exchange de gebruikersactiviteit tijdelijk niet meer aankon.

Opvallend is dus dat het vooral de exchanges zijn waar ‘normale mensen’ op traden die enorme volumes zien. De Bitcoin futures op BitMEX bleef bijvoorbeeld onder de $500 miljoen.

Het relatief lage volume van Bitcoin op futures-exchanges en de dominantie van spotplatforms geven aan dat de stijging van $ 7700 naar $ 9500 organisch was.


Historische weerstandsniveau’s zijn doorbroken

Naast het hoge volume is de doorbraak van belangrijke weerstandsniveau’s van belang geweest bij de grote prijsstijging. De munt doorbrak namelijk de belangrijke $8000 weerstand. Ook de 100-daagse en 200-daagse dagelijkse voortschrijdende gemiddelden (DMA) en het 0,618 Fibonacci Retracement-niveau werden allemaal tegelijkertijd doorbroken.

Wanneer Bitcoin belangrijke weerstandsgebieden overschrijdt zonder enige terugval, geeft dit aan dat we een sterkere opwaartse beweging kunnen verwachten. Toen BTC voor het eerst $8.000 doorbrak, steeg doe koers dus snel omhoog naar $ 9.500.


Institutionele interesse neemt toe

In het eerste kwartaal van 2020 was iedereen gefocust op de accumulatie van Bitcoin door institutionele beleggers.

Het kwartaalrapport van Grayscale, zei toen dat 88% van de investeringen afkomstig was van deze grote instellingen. In dezelfde periode bereikten de beheerde activa (AUM) van de Grayscale Bitcoin Trust $3 miljard, volgens CEO Barry Silbert.

De geleidelijke toename van de instroom van kapitaal door institutionele partijen sinds januari 2020 geeft aan dat instellingen gedurende het eerste kwartaal consequent in Bitcoin hebben geïnvesteerd.

Al met al zorgen de drie bovenstaande factoren dus een perfecte storm die de Bitcoin prijs tot boven de $9000 heeft weten te stuwen.

 

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom