Bitcoin crash
Bitcoin

Waarom zakte de Bitcoin koers vandaag onder de $58.000?

De cryptomarkt blijft verrassen. Na een enorme crash begin augustus herstelde de Bitcoin koers zich sterk. Gisteren stond de Bitcoin nog rond de $64.000, maar vandaag daalde deze binnen enkele uren flink. BTC zakte zelfs kort onder de $58.000, wat neerkomt op een daling van meer dan 9,4%.

Deze daling had een domino-effect op de bredere markt, waardoor ook altcoins zware verliezen leden. Maar wat veroorzaakte deze crash nu eigenlijk?

Groot aantal long posities

De oorzaak van deze marktcorrectie lijkt te liggen in de sterke toename van longposities op het crypto-platform dYdX. Longposities zijn weddenschappen die handelaren plaatsen wanneer zij verwachten dat de prijs van een activum zal stijgen. Deze plotselinge toename zorgde voor een verzadiging van de markt, wat vervolgens leidde tot een tegenovergestelde prijsbeweging en een scherpe daling van de Bitcoin-waarde.

Historisch gezien treedt er vaak een marktcorrectie op wanneer handelaren te hebzuchtig worden, zoals op 28 juli, toen een vergelijkbare situatie tot een aanzienlijke prijsdaling van Bitcoin leidde. Omgekeerd kan de markt een opwaartse trend vertonen wanneer het aantal shortposities (inzetten op dalingen) toeneemt, zoals gebeurde op 5 augustus.

Grote liquidaties

De recente daling heeft geleid tot grootschalige liquidaties, waarbij vooral handelaren die inzetten op prijsstijgingen (de bulls) zwaar werden getroffen. Volgens gegevens van het blockchain-analyseplatform CoinGlass werd er in totaal meer dan $320 miljoen aan handelsposities geliquideerd. Handelaren in Ethereum (ETH) verloren meer dan $93 miljoen, terwijl posities in Bitcoin goed waren voor liquidaties ter waarde van $96,56 miljoen.

Uitstroom Bitcoin ETF’s

De huidige volatiliteit is ook zichtbaar bij de Amerikaanse Bitcoin Spot Exchange Traded Funds (ETF’s). Deze fondsen zagen een uitstroom van maar liefst $127,1 miljoen, het grootste verlies sinds 6 augustus.

Voor het eerst sinds de lancering in januari kon geen enkel BTC-fonds nieuw kapitaal aantrekken. Vooral het ARKB-fonds van ARK Invest en 21Shares werd zwaar getroffen, met een recorduitstroom van $102 miljoen.

Claim jouw €50 Bonus bij OKX – Alleen via Newsbit!

Ben je klaar om de spannende wereld van crypto te betreden en misschien Bitcoin of andere cryptomunten te kopen? Dan is dit het perfecte moment! Dankzij onze exclusieve samenwerking met OKX hebben we een unieke aanbieding voor jou.

Maak vandaag nog een account aan bij OKX via de onderstaande knop en ontvang een welkomstbonus van €50.

Mis deze kans niet om jouw crypto-avontuur met een vliegende start te beginnen. Klik nu, claim je bonus, en begin met handelen!

Let op: Er zijn voorwaarden van toepassing.

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins