Tether coin
Stablecoin

Wall Street legende waarschuwt voor implosie van Tether

Als we Wall Street legende Peter Brandt mogen geloven, dan kan Tether weleens op weg zijn naar een catastrofe. Tether is de uitgever van de grootste stablecoin ter wereld en vervult op die manier een belangrijke rol in het crypto-ecosysteem.

Als Tether implodeert en het blijkt dat ze hun financiële huishouding niet op orde hebben, dan kan dat de markt volledig onderuithalen.

Brandt waarschuwt

Brandt’s zorgen sluiten aan bij die van de non-profitorganisatie Consumers’ Research, die een campagne is gestart tegen de uitgever van USDT. Ze beschuldigen Tether ervan een bedreiging te vormen voor consumenten. Brandt deelde zijn eigen kijk op de zaak in een X-post gepubliceerd op 19 juni.

In zijn recente bericht legde de legendarische handelaar uit dat hij “al jaren” beweert dat Tether “uiteindelijk op een ramp afstevent”. Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse dollar (USD) “uiteindelijk ook ten onder zal gaan”, maar wel jaren ná Tether.

Wat zijn de beschuldigingen?

Wild Hild, de CEO van de non-profitorganisatie Consumers’ Research citeert enkele rapporten die melding maken van banden tussen Tether en FTX vóór de crash van laatstgenoemde.

Hild stelt:

“We werpen licht op Tether vanwege hun verdachte werkwijze, waaronder een decenniumlange weigering om een audit uit te voeren en het routinematig gebruik van hun product door terroristen en drugs- en mensensmokkelaars. Gezien deze waarschuwingssignalen vrezen we dat Tether wel eens de volgende FTX zou kunnen zijn. Consumenten moeten op hun hoede zijn voor elke zogenaamde stablecoin die weigert om op een juiste manier te certificeren dat ze daadwerkelijk de activa aanhouden die ze claimen.”

In een recentere X-post, geciteerd door Brandt, stelt de non-profitorganisatie dat “de toekomst wellicht uit stablecoins bestaat, maar dat Tether daar niet bij zou moeten horen.” Ze beweren dat Tether “de markt heeft misleid over de Amerikaanse dekking, een 4/5 hoog-risico rating van S&P heeft gekregen en geweigerd heeft zich te onderwerpen aan een strenge onafhankelijke financiële audit.”

Verliest Tether zijn koppeling met de Amerikaanse dollar?

Ondanks de beschuldigingen en de miljoenencampagne van Consumers’ Research blijft Tether gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, en de markt lijkt zich geen zorgen te maken. De vraag is echter hoelang dit nog duurt. Historisch gezien hebben stablecoins de neiging om hun koppeling te verliezen wanneer hun moederbedrijven met controverses te maken krijgen.

Dit gebeurde bijvoorbeeld met de algoritmische stablecoin LUNA/UST, wat leidde tot een langdurige bearmarkt in de cryptowereld. Een soortgelijke situatie deed zich voor met Circle’s USD Coin (USDC) in maart 2023, vanwege de blootstelling van $3,3 miljard aan de failliete Silicon Valley Bank (SVB).

Dreigend Europees verbod op USDT

Naast deze beschuldigingen komt er nog een extra probleem voor Tether bij. De kans is namelijk zeer groot dat USDT niet meer gebruikt mag worden in Europa, omdat de stablecoin niet voldoet aan de eisen van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA).

Deze nieuwe Europese regelgeving stelt strikte eisen aan de transparantie, stabiliteit en betrouwbaarheid van crypto-assets, en Tether’s huidige praktijken lijken niet in overeenstemming te zijn met deze normen.

Als gevolg hiervan zou Tether zijn toegang tot de Europese markt kunnen verliezen, wat een significante impact zou hebben op zijn algehele marktdominantie en gebruik.

Stablecoin nieuws

EURC stablecoin komt naar Base – Wat betekent dit precies?
Bitstamp haalt Euro Tether van de beurs om te voldoen aan MiCA-regelgeving
Tether geeft interessante hint over einde Bitcoin bullmarkt
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers