warren-buffet
Bitcoin

Warren Buffet dumpt $13,3 miljard in aandelen, moeten we ons zorgen maken?

Warren Buffet wordt binnen de investeringswereld ook wel het “Orakel van Omaha” genoemd. In het eerste kwartaal besloot het orakel om de cashpositie van zijn investeringsfirma Berkshire Hathaway met 2 miljard dollar te vergroten, door risico-assets te verkopen. Is de investeringslegende zich aan het voorbereiden op een mogelijke recessie?

Berkshire Hathaway gaat in de verdediging

Het grote Berkshire Hathaway gaat op dit moment in ieder geval in de verdediging, zo blijkt uit de verkoop van 13,30 miljoen dollar in aandelen. Met dat kapitaal investeerder Buffet vooral in cash en Amerikaanse staatsobligaties in het eerste kwartaal van 2023.

Staatsobligaties leveren – afhankelijk van de looptijd – nu een rendement van tot wel 5 procent per jaar op. Zeker als je verwacht dat we richting een recessie gaan, kan dat een hele interessante manier zijn om alsnog wat rendement te pakken.

“De meerderheid van onze bedrijven zullen voor dit jaar lagere winsten rapporteren dan voor het afgelopen jaar. De fantastische periode voor de Amerikaanse economie komt ten einde”, zo liet Buffet van zich horen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.

130,6 miljard dollar aan cash

Op het moment van schrijven zit Berkshire Hathaway op een berg van 130,6 miljard dollar aan cash. Het hoogste niveau sinds eind 2021, het moment dat aandelen begonnen aan een bearmarkt. Verder houdt het bedrijf een groot deel van zijn cash aan in Amerikaanse staatsobligaties met een korte looptijd.

Die leveren op dit moment dus een rendement van ongeveer 5 procent op. Met andere woorden, Warren Buffet is zich aan het voorbereiden op een potentiële crash voor de aandelenmarkten. De eerste tekenen daarvan zien we natuurlijk al in de ellende van de Amerikaanse bankensector.

Tot nu toe zet de groeiende kans op een recessie ook druk op de Bitcoin koers. Dat komt mede door de hoge correlatie tussen Bitcoin en andere risico-assets, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse Nasdaq 100. Wat dat betreft ziet het er op dit moment even somber uit voor Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
PlanB: Bitcoin koers kan gigantisch stijging maken tot $500.000
Australië bereikt mijlpaal van 1.000 actieve crypto-geldautomaten
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?