Bitcoin Crypto
Bitcoin

Was de lancering van de Spot Bitcoin ETF een FLOP?! De cijfers liegen niet

De Bitcoin koers is na de langverwachte lancering van de Spot Bitcoin ETFs op 11 januari met ~6,5% gedaald van 47.000 naar de huidige 43.000 dollar. Wat dat betreft lijkt de lancering van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs een flop. Maar de cijfers vertellen een ander verhaal.

Sinds de aankondiging van de Spot Bitcoin ETF van BlackRock in juni 2023 steeg de Bitcoin koers met 69 procent.

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere vrijdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

De Spot Bitcoin ETF lancering in cijfers

Voordat we de harde data van de lancering van de Spot Bitcoin ETF erbij pakken, wil ik graag de onderstaande grafiek belichten.

Wat we hier zien is de lancering van de Spot Goud ETF op 18 november 2004 en de reactie van de goudkoers. Na een korte stijging viel de goudkoers omlaag en uiteindelijk duurde het tot eind 2005 voordat het edelmetaal aan een bullrun begon die pas stopte in 2012 (!).

Geduld is een schone zaak in de financiële wereld.

Vergeet ook niet dat de verwachtingen omtrent de Spot Bitcoin ETF extreem hoog waren, waardoor veel mensen VOOR de lancering al instapten. Bitcoin steeg in 2023 met ongeveer 160% en wat dat betreft is het niet vreemd dat we nu even op adem moeten kopen.

Op basis van de bovenstaande cijfers kunnen we zeggen dat de Spot Bitcoin ETFs het meer dan redelijk doen. Over twee handelsdagen werd een totaal volume van 7,8 miljard dollar bij elkaar gehandeld. De grote winnaars waren Bitwise, Fidelity en BlackRock met instromen van respectievelijk 237 miljoen dollar, 226 miljoen dollar en 111 miljoen dollar.

Ook vergeleken met de S&P 500 ETF (SPY) en de Nasdaq 100 ETF (QQQ) laten de Spot Bitcoin ETFs hele indrukwekkende dingen zien op dit moment.

Dat is echter niet het belangrijkste.

Waarom is de Spot Bitcoin ETF zo belangrijk voor Bitcoin?

Het belangrijkste aan de Spot Bitcoin ETF voor Bitcoin blijft de verandering van het narratief rondom de digitale munt.

BlackRock CEO Larry Fink, door velen gezien als de machtigste man binnen de financiële wereld, was gisteren in verschillende interviews lyrisch over Bitcoin.

“Bitcoin is in feite niet anders dan goud en het is een asset die je beschermt”, aldus Larry Fink. Ook noemde hij Bitcoin een asset die “groter is dan iedere overheid” bij FOX Business.

Grappig genoeg riep hij een paar jaar geleden nog dat Bitcoin een onzinnige en waardeloze asset was. Dat de machtigste man binnen de financiële wereld ZODANIG van mening is veranderd over Bitcoin, dat is volgens mij de belangrijkste ontwikkeling van dit moment.

Verder hoeven rijke individuen niet meer naar partijen als Binance en FTX te stappen om Bitcoin te kopen, maar kunnen ze gewoon bij het voor hun vertrouwde BlackRock, Fidelity of Invesco terecht.

Op de korte termijn handelt de markt vaak op emotie, maar op de lange termijn komen fundamenteel waardevolle assets altijd bovendrijven.

Wat mij betreft is de lancering van de Spot Bitcoin ETFs allesbehalve een flop en is het nu zaak om geduldig te blijven. Hoe denk jij daarover? Was de lancering van de Spot Bitcoin ETFs een flop?

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en vrijdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom