Bitcoin

Wat het stimuleringspakket van Biden van $2 biljoen betekent voor de Bitcoin

Het COVID-19-stimuleringspakket van $1,9 biljoen (€1.6 biljoen) van de Amerikaanse president Joe Biden is afgelopen weekend door de Senaat goedgekeurd, de Bitcoin (BTC) zou hierdoor in waarde kunnen stijgen.


De Bitcoin als hedge tegen inflatie

Afgelopen weekend keurde de Amerikaanse Senaat het ambitieuze Amerikaanse reddingsplan van president Joe Biden goed. Het gaat hier om een stimuleringspakket van bijna $2 biljoen.

Het wetsvoorstel vertegenwoordigt een van de grootste overheidsinterventies in de Amerikaanse economie sinds de Tweede Wereldoorlog. Echter komt het niet in de buurt van de $2.2 biljoen van het pandemie-pakket van maart 2020, maar het is nog steeds meer dan het ondersteuningspakket van $787 miljard dat is uitgegeven in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Maar hoe zit het dan eigenlijk met de Bitcoin?

“We geloven dat de kans groot is dat in ieder geval een deel van dit geld zijn weg zal vinden naar de Bitcoin, misschien zelfs naar andere altcoins.”

Jason Deane, Bitcoin-analist bij Quantum Economics

Een van de belangrijkste redenen voor deze manier van denken is de aantrekkingskracht van de Bitcoin als een afdekking tegen inflatie. De waardedaling van de Amerikaanse dollar is goed geweest voor de investeringszaak van de Bitcoin als digitaal goud. Digitaal goud is een asset die niet kan worden gedevalueerd door een overheid die meer geld drukt.

En sinds het stimuleringspakket zaterdag door de Senaat werd aangenomen, is de prijs van de Bitcoin opnieuw gestegen. De drempel van de $50.000 is overschreden en een hoogste punt van $51.206 bereikt, voordat het vandaag terugviel naar ongeveer $50.200.


Het Amerikaanse reddingsplan en de Bitcoin

Het is niet duidelijk of de recente prijsstijging van de Bitcoin direct correleert is met het Amerikaanse stimuleringspakket. Echter blijft de kwestie van de correlatie tussen de prijsbewegingen van de Bitcoin en macro-economische gebeurtenissen ter discussie staan.

Als je het Ingo Fiedler, mede-oprichter van het Blockchain Research Lab, vraagt, is de toename op korte termijn van de Bitcoin mogelijk een kleine speculatieve reactie op het stimuleringspakket. Maar de Bitcoin is de laatste tijd sowieso al in opkomst. Het versnelt al tijden tijdens de COVID-19-pandemie en kan mogelijk een nieuwe instroom van investeringen verwachten.

“Nu er meer Amerikaanse Dollars op de markt komen, zullen de asset prijzen waarschijnlijk verder stijgen. Dit heeft gevolgen voor alle soorten assets van onroerend goed, tot securities, tot kunst en zelfs crypto valuta’s. Het is in feite een devaluatie van de Amerikaanse Dollar ten opzichte van al deze assets.”

Ingo Fiedler, mede-oprichter Blockchain Research Lab

Fiedler is niet de enige die denkt dat meer mensen naar de Bitcoin zullen kijken uit angst voor een gedevalueerde Amerikaanse dollar. Sui Chung, CEO van crypto indexprovider CF Benchmarks, voorspelt dat meer institutionele beleggers naar de Bitcoin zullen gaan als gevolg van het Biden stimuleringspakket.

“Deze hoge inflatoire achtergrond zal waarschijnlijk veel lange termijn beleggers, vooral instellingen zoals pensioen- en verzekeringsfondsen, vanwege hun blootstelling aan langetermijnrentes, ertoe aanzetten om te investeren in assets die niet worden blootgesteld aan inflatoire druk, zoals crypto valuta’s.”

Sui Chung, CEO bij CF Benchmarks

Investeringen in crypto nemen toe

De institutionele investeringen in de Bitcoin lijken wereldwijd te gaan. Slechts twee dagen nadat het stimuleringspakket erdoorheen is, hebben de Chinese app-maker Meitu en de Noorse multinational Aker ASA de Bitcoin aan hun balans toegevoegd. Daarbij hebben ze zich aangesloten bij Amerikaanse bedrijven zoals MicroStrategy en Square.

Maar institutionele beleggers zijn niet de enige groep die massaal naar Bitcoin trekt. Twitter-accounts zoals @BitcoinStimulus vertellen mensen welke eerdere stimulering paychecks nu waard zouden zijn als ze waren gebruikt om de Bitcoin te kopen.

Volgens het @BitcoinStimulus Twitteraccount zou de stimuleringsbetaling van april 2020 van $1.200 de aankoop van 0.18 Bitcoin hebben gefinancierd. Tegen de huidige Bitcoin prijs zou dat meer dan $9.000 waard zijn, een stijging van ongeveer 650%.

Een ding dat duidelijk is, is dat veel ontvangers van stimuleringscheques hun noodhulpgeld willen investeren in plaats van ze uit te geven. Een recente studie van Deutsche Bank suggereerde dat 50% van de 25-34-jarigen van plan is hun stimuleringsmaatregelen aan aandelen te besteden. De bank merkte ook op dat meer dan de helft van de respondenten uit hun enquête een deel van hun eerdere stimuleringsgeld in de aandelenmarkt had geïnvesteerd.


Het Amerikaanse reddingsplan en de dollar

Ondertussen bleef de Amerikaanse dollar sterk presteren tijdens het stimuleringspakketweekend. Het is sinds 25 februari met 2,7% in waarde gestegen. Ondanks de vrees voor valuta inflatie, is de theorie achter dit stimuleringspakket dat het de Amerikaanse economie een kickstart zal geven. Minister van Financiën Janet Yellen is zelf geen fan van de Bitcoin. Echter suggereert ze dat het grotere risico voor de economie niet genoeg doet om de vele kleine bedrijven die in heel Amerika al failliet gaan te helpen.

Veel gewone Amerikanen die een stimuleringscheque van $1.400 zullen ontvangen, zijn het eens met de beoordeling van Yellen. Ze hebben geen tijd om zich zorgen te maken over devaluatie van de valuta.

“Mijn zorgen over inflatie zijn veel minder dan wat er met mensen gebeurt als we dit niet doen. Dit is niet alleen ‘druk het geld af dat we nodig hebben. Dit is om mij en mijn familie aan de andere kant hiervan te krijgen.

Ian Bellis, inwoner van Central Ohio

Het wetsvoorstel van Biden moet aanstaande dinsdag nog worden goedgekeurd door de House of Representatives. Aangezien de Democraten het Huis houden, wordt verwacht dat het zonder problemen aangenomen zal worden.

Bitcoin nieuws

Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Derivatenmarkt wijst op optimisme rond Bitcoin
Het El Salvador Hilton hotel wordt gefinancierd via Bitcoin’s Liquid Network
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging