China
Bitcoin

Wat is de BRICS-munt en zit de dollar in de problemen?

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva stelde deze week tijdens de BRICS bijeenkomst in Zuid-Afrika een nieuwe wereldmunt voor. Volgens de president van Brazilië moeten de BRICS-landen, waaronder Rusland, China, India en Zuid-Afrika, de handen ineenslaan om een concurrent voor de Amerikaanse dollar op de markt te brengen.

Maar hoe realistisch is de introductie van een BRICS-munt en zou dat problemen opleveren voor de Amerikaanse dollar?

BRICS-munt is lastig

Er gaan al langer geruchten over de mogelijke introductie van een BRICS-munt. Die munt zou dan gedekt moeten worden door onder andere goud, zoals de Amerikaanse dollar ook ooit begin. Volgens officials en economen kan het echter nog een lastig verhaal worden, vanwege de economische, politieke en geografische verschillen tussen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

De Braziliaanse president stelt een BRICS-valuta voor, omdat hij van mening is dat landen die de Amerikaanse dollar niet gebruiken niet geforceerd moeten worden om de munt in te kopen voor de internationale handel.

Zo is hij bijvoorbeeld ook een voorstander van een gemeenschappelijke munt in het Mercosur-blok van de Zuid-Amerikaanse landen. “Een BRICS-munt vergroot onze betaalopties en verkleint onze zwakheden”, zo vertelde hij tijdens de opening van de BRICS-bijeenkomst in Zuid-Afrika.

Munt staat niet op de agenda

Hoewel de plannen voor de munt in de media mogelijk al zeer serieus klinken, staat de munt nog niet echt op de agenda voor de BRICS-alliantie. Op dit moment is het dus vooral een idee en lijkt er nog geen direct probleem te ontstaan voor de Amerikaanse dollar.

Het zou echter wel interessant zijn als de BRICS-alliantie hier serieus over nadenkt. Dat zou immers de geopolitieke verhouding in de wereld op de schop kunnen gooien en wellicht kan Bitcoin ook een interessante rol in het geheel spelen.

Op dit moment is het vertrouwen tussen de Westerse wereld en de BRICS-landen behoorlijk ver te zoeken. Mogelijk kan de decentrale aard van Bitcoin een verbindende factor vormen tussen de twee geopolitieke blokken. Maar dat is voor nu echt toekomstmuziek.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Top 5 cryptomunten met potentieel voor sterke groei in December