Disclaimer: Dit is een gesponsord bericht, afkomstig van een derde partij en valt buiten de verantwoordelijkheid van Newsbit. Bij investeren in presales van cryptocurrency gelden hoge risico’s, dus investeer verstandig en nooit meer dan u bereid bent te verliezen.
De meeste mensen zijn zich bewust van het bestaan van cryptocurrencies zonder zich volledig bewust te zijn van wat ze zijn of hoe ze werken. De meest bekende digitale valuta is waarschijnlijk Bitcoin, maar er zijn veel andere alternatieven beschikbaar, en deze alternatieve cryptocurrencies worden samengevoegd onder de naam altcoins. Naast dat ze een andere naam hebben, verschillen altcoins op verschillende manieren van Bitcoin. Sommigen gebruiken bijvoorbeeld verschillende methoden om transacties vast te leggen en te valideren, terwijl anderen zich proberen te onderscheiden van de marktleidende Bitcoin door extra functies aan te bieden, zoals slimme contracten. Ook kunnen ze vaak niet gebruikt worden in een Nederlands online casino, wat soms wel mogelijk is bij Bitcoin.
Aantal en bereik
Op het moment van schrijven wordt aangenomen dat er maar liefst 9.000 cryptocurrencies zijn om uit te kiezen, waarbij altcoins 40% van dat cijfer voor hun rekening nemen. Zoals de zaken er nu voorstaan, is de link tussen altcoins en Bitcoin zodanig dat altcoins Bitcoin over het algemeen volgen in termen van eventuele verschuivingen in prijs of waarde. Naarmate de markt voor de handel in cryptocurrencies echter volwassener wordt en er nieuwe beleggingssystemen en -patronen ontstaan, wordt verwacht dat deze situatie zal veranderen. Na verloop van tijd zal de waarde van altcoins onafhankelijk van die van Bitcoin gaan bewegen.
Hoe werken altcoins?
De term ‘altcoins’ is vrij eenvoudig te begrijpen, omdat het een combinatie is van ‘alt’, of alternatief, en ‘munten’. Het omvat alle alternatieven voor Bitcoin, en het fundamentele werkraamwerk van de twee soorten cryptocurrency is vergelijkbaar. Beide fungeren bijvoorbeeld als peer-to-peer-systemen die code delen, of als zogenaamde ‘megacomputers’ die enorme hoeveelheden gegevens en transacties verwerken. Sommige altcoins zijn ook ontworpen om de gemiddelde gebruiker een direct alternatief voor Bitcoin te bieden door een betaalbare manier te bieden om digitale transacties uit te voeren.
Wat zijn de verschillen tussen altcoins en Bitcoin?
Hoewel Bitcoin een van de eerste cryptocurrencies was, is het niet zonder gebreken, en veel van de beschikbare altcoins zijn ontwikkeld om een manier te vinden om deze problemen te omzeilen. Het consensusmechanisme dat door Bitcoin wordt gebruikt, wordt proof-of-work (PoW) genoemd. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de blokken te creëren waarop de Bitcoin-handel is gebaseerd. Deze methode is echter notoir tijdrovend en energie-intensief en heeft ertoe geleid dat veel mensen de groene geloofwaardigheid van een cryptocurrency die afhankelijk is van enorme hoeveelheden computer- en verwerkingskracht in twijfel trekken.
Veel van de beschikbare altcoins proberen hiervoor een alternatief te bieden door gebaseerd te zijn op een proof-of-stake (PoS)-methode van consensus, die de tijd en energie bespaart die nodig is om de benodigde blokken te creëren en eventuele transacties te valideren. Andere voorbeelden van hoe altcoins zich onderscheiden van de huidige marktleider zijn onder meer stablecoins, die de volatiliteit vermijden die vaak wordt gezien in de prijs van Bitcoin, waardoor ze geschikt worden voor dagelijkse transacties.
Welke soorten altcoins zijn er?
Er zijn verschillende soorten altcoins, die zich onderscheiden door factoren zoals de functies die ze bieden en het gebruikte consensusmechanisme. De opties omvatten het volgende:
- Gedolven altcoins: Deze cryptocurrencies gebruiken de bovengenoemde PoW-methode, en voorbeelden hiervan zijn Litecoin, Monero en Zcash. Mogelijk kun je ze gebruiken als je tafelspellen online speelt.
- Stabiele munten: De waarde van stablecoins is gekoppeld aan een pakket goederen dat edele metalen of conventionele fiatvaluta kan bevatten. Dit helpt om eventuele prijsschommelingen binnen een smal bereik te houden. De altcoin van Facebook, Diem, is een voorbeeld van een stablecoin.
Disclaimer: Dit is een gesponsord bericht, afkomstig van een derde partij en valt buiten de verantwoordelijkheid van Newsbit. Bij investeren in presales van cryptocurrency gelden hoge risico’s, dus investeer verstandig en nooit meer dan u bereid bent te verliezen.